Masa waniliowa
«Masa waniliowa».
Do naszych deserów, tortów, ciastek i wypieków taka masa faktycznie będzie wspaniałym dodatkiem. Prosta do wykonania, dodaje jednakże niesamowitego smaku naszym wyrobom cukierniczym.
Składniki:
- 15 dkg masła,
- 15 dkg cukru,
- ¼ l mleka lub śmietanki,
- 4 żółtka,
- 1 dkg mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Mleko wpierw zagotować.
- Żółtka utrzeć z cukrem, mąką ziemniaczaną i też z wanilią na pulchną masę.
- Do masy żółtkowej następnie dolewać po trochu gorące mleko.
- W rondelku na brzegu płyty lub na parze zagęścić żółtka, ostudzić w zimnej wodzie często mieszając.
- Masło utrzeć na pulchną masę, połączyć również z masą żółtkową.
- Do tej masy można dodawać czekoladę, kakao, kawę itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]