Ciasto potrawyDesery i napojePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Masa waniliowa

«Masa waniliowa».

Do naszych deserów, tortów, ciastek i wypieków taka masa faktycznie będzie wspaniałym dodatkiem. Prosta do wykonania, dodaje jednakże niesamowitego smaku naszym wyrobom cukierniczym.


 

masa-waniliowa
Masa waniliowa.

Składniki:

  • 15 dkg masła,
  • 15 dkg cukru,
  • ¼ l mleka lub śmietanki,
  • 4 żółtka,
  • 1 dkg mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Mleko wpierw zagotować.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, mąką ziemniaczaną i też z wanilią na pulchną masę.
  3. Do masy żółtkowej następnie dolewać po trochu gorące mleko.
  4. W rondelku na brzegu płyty lub na parze zagęścić żółtka, ostudzić w zimnej wodzie często mieszając.
  5. Masło utrzeć na pulchną masę, połączyć również z masą żółtkową.
  6. Do tej masy można dodawać czekoladę, kakao, kawę itp.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x