PRZEPISYPrzetwory domoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Masa z piany zaparzanej z sokiem owocowym

Masa z piany zaparzanej z sokiem owocowym

wykorzystywana jest do przygotowania np ciast, ciasteczek, tortów, francuskich rurek, lodów i innych deserów.


Składniki:

Przygotowanie:

  1. Z cukru, soku owocowego, octu najpierw ugotować bardzo gęsty syrop 3 stopnia.
  2. Ubić pianę.
  3. Gdy piana jest gęsta i rwie się przy trzepaczce, lać cienkim strumieniem tuż nad pianą syrop, równocześnie szybko ubijając.
  4. Ubijać chwilę, aż syrop dokładnie połączy się z pianą.
  5. Wstawić do naczynia z gorącą wodą, ubijać, aż masa zgęstnieje (20 – 30 minut).Masę zdjąć z pary, schłodzić w zimnej wodzie, jeszcze ubijając.
  6. O ile potrzeba, zabarwić różowym składnikiem.
  7. Masa powinna być aromatyczna i dość kwaskowata.
  8. Najlepsza masa z piany zaparzanej z sokiem jest masa z poziomek i malin.
  9. Zamiast z sokiem owocowym można przyrządzić masę z wanilią, karmelem lub sokiem z cytryny.
  10. Smaczna jest także masa z dodatkiem marmolady owocowej, z którą można połączyć zaparzaną pianą i zakwasić do smaku.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x