Masa z piany zaparzanej z sokiem owocowym
Masa z piany zaparzanej z sokiem owocowym
wykorzystywana jest do przygotowania np ciast, ciasteczek, tortów, francuskich rurek, lodów i innych deserów.
Składniki:
- 30 dag cukru,
- ¼ litra soku z malin, poziomek, truskawek,
- 3 białka,
- ½ łyżki octu (6%),
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Z cukru, soku owocowego, octu najpierw ugotować bardzo gęsty syrop 3 stopnia.
- Ubić pianę.
- Gdy piana jest gęsta i rwie się przy trzepaczce, lać cienkim strumieniem tuż nad pianą syrop, równocześnie szybko ubijając.
- Ubijać chwilę, aż syrop dokładnie połączy się z pianą.
- Wstawić do naczynia z gorącą wodą, ubijać, aż masa zgęstnieje (20 – 30 minut).Masę zdjąć z pary, schłodzić w zimnej wodzie, jeszcze ubijając.
- O ile potrzeba, zabarwić różowym składnikiem.
- Masa powinna być aromatyczna i dość kwaskowata.
- Najlepsza masa z piany zaparzanej z sokiem jest masa z poziomek i malin.
- Zamiast z sokiem owocowym można przyrządzić masę z wanilią, karmelem lub sokiem z cytryny.
- Smaczna jest także masa z dodatkiem marmolady owocowej, z którą można połączyć zaparzaną pianą i zakwasić do smaku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]