PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Mazurek czekoladowy surowy

Mazurek czekoladowy surowy

Mazurki przyrządza się z reguły tylko raz w roku. Tradycyjnie umieszczone są w spisie potraw wielkanocnych. Mazurki są przysmakiem wybitnie polskim, zdobiły nasze stoły od wieków. W czasach naszych prababek były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dzisiaj mazurki, chociaż pracochłonne i raczej kosztowne, manifestują przywiązanie do pewnej tradycji i nasze ciepłe uczucia w stronę naszych domowników. Jedną z cech mazurków jest ich prostokątny kształt i grubość 1 – 3 cm. Dekoruje się je zarówno różnymi bakaliami, jak obsuszone owoce z konfitury, kolorowymi lukrami czy masami. Wykorzystuje się też dekoracje z odpowiednio uformowanego ciasta, skórki pomarańczowej, anżeliki itp. Do naszych deserów, tortów, ciastek i wypieków taka masa faktycznie będzie wspaniałym dodatkiem. Prosta do wykonania, niemniej dodaje niesamowitego smaku naszym wyrobom cukierniczym. Mazurki – pokrajane na małe prostokątne kawałki podaje się na zakończenie uroczystego śniadania świątecznego. Także na podwieczorek odwiedzających nas w tym czasie gości. To znakomite ciasto do kawy czy herbaty. Ich smak harmonizuje świetnie z winem deserowym, koniakiem, czy likierem. 


Składniki:

  • 1 wafel,
  • 25 dag kwaskowatego dżemu,

masa czekoladowa:

  • 10 dag czekolady,
  • 1 kieliszek spirytusu,
  • 20 dag masła,
  • 2 żółtka,
  • 20 dag cukru-pudru,
  • 10 dag orzechów włoskich,

masa orzechowa oszczędna:

  • 10 dag orzechów włoskich,
  • 5 dag kaszki manny,
  • ¼ l mleka,
  • 15 dag cukru,
  • wanilia,

Przygotowanie:

mazurek-wielkanocny

  1. Przyrządzić masę czekoladową: 
    1. wpierw masło utrzeć na pulchną masę, dodając kolejno żółtka,
    2. cukier,
    3. rozgrzaną czekoladę,
    4. zmielone orzechy,
    5. kieliszek spirytusu.
  2. Przyrządzić masę orzechową zgodnie z przepisem “masa orzechowa oszczędna“.
  3. Na waflu rozsmarować masę orzechową, pokryć ją warstwą kwaskowatego dżemu.
  4. Na koniec mazurek czekoladowy przykryj masą czekoladową.
  5. Należy ją starannie i równo rozłożyć, wyrównując boki, przybrać skórką pomarańczową i orzechami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x