Ciasto potrawyWypiekaneWyroby cukiernicze

Mazurek królewski

Mazurek królewski


Składniki:

ciasto:

  • 35 dag mąki wrocławskiej,
  • 35­ dag cukru-pudru,
  • 35 dag masła,
  • 1 cytryna lub 1 łyżeczka rozpuszczonego kwasku cytrynowego,
  • 8 łyżek wrzącej wody,
  • 10 dag migdałów,
  • 6 jaj,
  • tłuszcz do formy,
  • pergamin,
  • 35 dag marmolady morelowej lub głogowej,

lukier pomadkowy cytrynowy:

  • 30 dag cukru,
  • ½ łyżki octu 6%,
  • ⅛ l wody,
  • 1 cytryna lub 1 łyżeczka rozpuszczonego kwasku cytrynowego,

Przygotowanie:

  1. Szeroką, prostokątną blachę o niskich bokach wpierw wyłożyć pergaminem (papier do wypieków).
  2. Później migdały sparzyć, obrać z łupin, zemleć.

Przyrządzić ciasto: 

  1. po pierwsze – stopić masło,
  2. po drugie – wybić jaja do kociołka,
  3. po­ trzecie – dodać cukier, utrzeć,
  4. po czwarte – wstawić z kociołkiem do drugiego naczynia z wrzącą wodą.
  5. Na koniec ubijać na parze trzepaczką w kształcie rózgi tak długo, aż masa zgęstnieje, pod koniec ubijania wlewać cienkim strumieniem wrzącą wodę zakwaszoną sokiem z cytryny, zdjąć masę i ubijana stole do zupełnego ostygnięcia.
  6. Wymieszać lekko z przesianą mąką i migdałami lejąc równocześnie cienkim strumieniem stopione masło.
  7. Wyłożyć na 1 dużą lub 2 mniejsze prostokątne blachy, wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika, piec 30 – 40 minut.
  8. Gdy ciasto zrumieni się na jasnozłoty kolor i jest upieczone, wyjąć, lekko schłodzić, zdjąć z blachy, ostrożnie usunąć papier.
 
 

  1. Ostudzić, przekroić w poprzek długości na 2 części, połowę przełożyć marmoladą morelową lub głogową, przykryć drugą połowę, lekko przycisnąć, wyrównać boki.
  2. Polukrować  lukrem pomadkowym cytrynowym.
  3. Zamiast marmolady można przekładać masą czekoladową, kawową, pomarańczową itp.
  4. Mazurek królewski można również przyrządzać ciasto bez migdałów, wówczas dodać 5 dag więcej mąki.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x