Ciasto potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Mazurek krucho-drożdżowy

Mazurek krucho-drożdżowy.


Skład­niki:

cia­sto:

  • 25 dag mąki krup­czatki,
  • 8 dag ma­sła,
  • 1 jajo,
  • 2 żółtka,
  • 8 dag cu­kru,
  • wa­ni­lia,
  • 2 ½ dag droż­dży,
  • 2 – 3 łyżki śmie­tany,
  • tłuszcz do formy,
  • ½ jaja do sma­ro­wa­nia cia­sta,

przy­bra­nie:

  • 3 dag ro­dzyn­ków,
  • 10 dag orze­chów lub mig­da­łów,
  • 5 dag cu­kru – gruby gry­sik,
  • 3 dag skórki po­ma­rań­czo­wej,

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Orze­chy wpierw prze­brać, po­kroić, ro­dzynki opłu­kać, osą­czyć, skórkę po­ma­rań­czową po­kroić w drobną kostkę.
  2. Przy­rzą­dzić cia­sto kru­cho-droż­dżowe w ten sposób jak „Strucla kru­cho-droż­dżowa z ma­kiem”.
  3. Wy­wał­ko­wać na gru­bość 2 cm, uło­żyć na po­sma­ro­wa­nej tłusz­czem bla­sze o 3 ni­skich brze­gach.
  4. Cia­sto z wierz­chu po­sma­ro­wać roz­mą­co­nym ja­jem, następnie po­sy­pać cu­krem, ro­dzyn­kami, sie­ka­nymi orze­chami i skórką po­ma­rań­czową.
  5. Zo­sta­wić w tem­pe­ra­tu­rze po­ko­jo­wej, aby wy­ro­sło.
  6. Piec w go­rą­cym pie­kar­niku około 20 mi­nut.
  7. Wy­jąć, lekko schło­dzić, na koniec zdjąć z bla­chy przy po­mocy dłu­giego, sze­ro­kiego noża.
  8. Gdy osty­gnie, mazurek krucho-drożdżowy po­kroić w pro­sto­kąty.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x