PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Mazurek makaronikowy

Mazurek makaronikowy.

Zwykle ciasto makaronikowe robione jest przede wszystkim z orzechów, migdałów, maku z dodatkiem cukru. Składnikiem spajającym w tym cieście są białka. Cukier z jednym z tych surowców przepuszcza się przez maszynkę do migdałów i rozprowadza ubitymi białkami. Masę wyciska się z worka na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Piecze się w letnim piekarniku. Powinny być po wierzchu wysuszone, ciągliwe i na przekroju porowate. Tu mamy trochę zmieniony przepis. Podstawę stanowią płatki owsiane. Mazurki są zwykle ciastem bardzo pracochłonnym. Ten przepis pozwala na szybkie ciasto, całkiem niezłe…


Składniki:

  • 20 dag płatków owsianych,
  • olejek migdałowy,
  • 20 dag cukru,
  • 5 – 6 białek,
  • 1 wafel,
  • starta skórka i sok z cytryny,
  • 5 dag mąki,
  • 50 dag dżemu (powidła) morelowego, porzeczkowego, wiśniowego,

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane najpierw lekko zrumienić w piekarniku, zmiażdżyć wałkiem na stolnicy.
  2. Później dodać białka, cukier, mąkę, olejek, sok i skórkę startą z cytryny.
  3. Zagnieść ciasto, wywałkować i w końcu naciąć radełkiem kratkę.
  4. Można też z ciasta kształtować wałeczki grubości palca bez wałkowania.
  5. Ułożyć na waflu skośną kratkę (z wałeczków), smarując pod spodem białkiem.
  6. Przycisnąć wałeczki, ozdobić je z wierzchu.
  7. Upiec w średnio gorącym piekarniku, wyjąć, wyłożyć z blachy.
  8. Mazurek makaronikowy wpierw można udekorować – kratkę na waflu zapełnić lekko nagrzanym powidłem (dżemem) morelowym, porzeczkowym, wiśniowym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x