Ciasto potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Mazurek pomarańczowy – jabłkowy

Ma­zu­rek po­ma­rań­czowy – jabł­kowy


Skład­niki:

kru­che cia­sto:

  • 30 dag mąki krup­czatki,
  • 20 dag ma­sła,
  • 10 dag cu­kru – pu­dru,
  • 3 ugo­to­wane żółtka,

masa po­ma­rań­czowa:

  • 2 cy­tryny,
  • 50 dag po­ma­rań­czy,
  • 50 dag cu­kru,
  • ⅛ wody,
  • 10 dag mig­da­łów,

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Przy­rzą­dzić i upiec kru­che cia­sto we­dług prze­pisu „Ma­zu­rek kru­chy z kaj­ma­kiem wa­ni­lio­wym”.
  2. Przy­rzą­dzić masę po­ma­rań­czową: opłu­kać cy­tryny i po­ma­rań­cze, ze­trzeć na tarce, pestki od­rzu­cić, do­dać cu­kier.
  3. Wło­żyć do ron­dla i sma­żyć na gę­stą, przej­rzy­stą masę czę­sto mie­sza­jąc.
  4. Od­sta­wić na bok płyty, zmie­szać z ob­ra­nymi i po­kro­jo­nymi w bar­dzo cien­kie płatki mig­da­łami.
  5. Masę wy­ło­żyć na upie­czone kru­che cia­sto, roz­sma­ro­wać no­żem za­nu­rzo­nym w go­rą­cej wo­dzie.
  6. Ma­zu­rek po­ma­rań­czowy – jabł­kowy przy­brać, po­sy­pu­jąc ob­ra­nymi, po­kro­jo­nymi w bar­dzo cien­kie płatki mig­da­łami.

Mazurek jabłkowy

Przy­go­to­wa­nie ma­zurka jabł­ko­wego

  1. Przy­rzą­dzić we­dług prze­pisu: „Ma­zu­rek po­ma­rań­czowy”.
  2. Za­miast masy po­ma­rań­czowej do­dać masę jabł­kową (Masy owo­cowe).

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x