WypiekaneWyroby cukiernicze

Mazurek z ciasta drożdżowego

Mazurek z ciasta drożdżowego


Mazurek świąteczny - polska tradycja.

Mazurki przyrządza się na ogół raz w roku. Tradycja nakazuje nam tak naprawdę przyrządzać je z okazji Świąt Wielkanocnych. Mazurki to zaś wybitnie polski przysmak, zdobiły one przez wieki nasze wielkanocne stoły. W czasach naszych prababek bywały przekazywane wszelako z pokolenia na pokolenie. Tę rodzinną tradycję, kulinarną tajemnicę matki także przekazywały córkom “w posagu “. Dziś również mazurek domowy, dość  pracochłonny i raczej kosztowny manifestuje szacunek wobec tradycji i oprócz tego uczucia pani domu do swoich domowników. 

Pod formą niewielkiego ciasta kryją się jego bardzo atrakcyjne struktury, wyszukane smaki, tudzież niebiańskie zapachy. Do jego przyrządzania używamy zaś prawie wszystkich rodzajów ciasta, poczynając od drożdżowych, po kruche, półkruche i półfrancuskie, czy francuskie, aż po piaskowe i makaronikowe. Mazurki przygotowuje się również bez podstawy ciasta, zastępując je waflami i opłatkami, na które nakład się różnego rodzaju masy, lukry i polewy. Są też takie mazurki, które przygotowuje się z wielu rodzajów ciast, przekładając je masami, przetworami owocowymi , czy też kremami. 

Pokrajane na małe prostokątne kawałki, mazurki podajemy na zakończenie uroczystego śniadania świątecznego, a także na podwieczorek dla gości odwiedzających nas w tym okresie. Stanowią one znakomite ciasto do kawy i podobnie herbaty. Harmonizują one również z winem deserowym, koniakiem, czy też likierem. 

Składniki:

ciasto:

  • 50 dag mąki,
  • 4 dag drożdży,
  • ¼ l mleka lub śmietanki,
  • 15 dag cukru,
  • 6 żółtek,
  • 10 dag tłuszczu,
  • wanilia,
  • skórka cytrynowa,
  • tłuszcz do formy,

przybranie:

  • 1 jajo,
  • 10 dag rodzynków,
  • 10­ dag orzechów lub migdałów,
  • 10 dag cukru grubego grysiku,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto drożdżowe według przepisu „Babka II”, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Posmarować tłuszczem i oprószyć mąką trzy szerokie prostokątne blachy o trzech niskich bokach.
  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na trzy części, kolejno wywałkować na grubość ½ cm, na wałku przenieść ciasto na blachę, boki wyrównać palcami.
  4. Posmarować ciasto rozmąconym jajem, posypać cukrem, rodzynkami i siekanymi migdałami, położyć w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.
  5. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 10 – 15 minut.
  6. Upieczony mazurek z ciasta drożdżowego wyjąć, lekko schłodzić, zdjąć z blachy, gdy ostygnie pokroić w romby.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x