Dania główneMięso - potrawyObiad

Medalion cielęcy (sauté)

Medalion cielęcy (sauté)


Składniki:

  • 70 dag cielęciny bez kości z frykanda II,
  • 2 dag mąki,
  • 4 dag smalcu,
  • 3 dag masła,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, obrać z powięzi, najpierw pokroić na porcje w poprzek włókien, pobić ostrożnie tłuczkiem na płaskie płaty.
  2. Następnie wyrobić medalion przy pomocy noża i tłuczka, nadając mu kształt okrągły o grubości 2 cm.
  3. Boki i powierzchnię wygładzić nożem.
  4. Bezpośrednio przed smażeniem osolić, oprószyć też mąką.
  5. Rozgrzać smalec na patelni, włożyć mięso, smażyć z dwóch stron na rumiano.
  6. Dosmażyć na brzegu płyty, dodając masło.
  7. Wydać zaraz po usmażeniu, na koniec kładąc na wierzch krążki masła.
  8. Medalion cielęcy podawać z ziemniakami, z jarzyną z wody, z sałatą, kapustą kiszoną lub z inną surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x