Medwik (piernik)
Medwik (piernik)
Potrawa regionalna (podkarpacie)
Składniki:
- ½ kg miodu ,
- 2 szklanki cukru,
- 25 dag smalcu lub masła,
- 1 kg mąki pszenne,
- 3 jajka,
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ szklanki mleka,
- ½ łyżeczki soli,
- 2–3 torebki przyprawy do piernika,
Przygotowanie:
- Podgrzać powoli miód, cukier oraz smalec lub masło.
- Masa musi być gorąca, ale nie ma się zagotować.
- Odstawić do wystudzenia.
- Kiedy będzie letnia, dodać stopniowo mąkę, wyrabiając ciasto ręką, dodać 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w zimnym mleku, sól i przyprawy.
- Ciasto starannie wyrobić, ulepić kulę, włożyć do kamionkowego garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce, by dojrzewało przez 3–4 tygodnie.
- Dojrzałe ciasto podzielić na 2-3 części.
- Każdą porcję rozwałkować, włożyć do natłuszczonej foremki i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
- Wystudzić, przełożyć powidłami.
- Można też ciasto rozwałkować na cienki placek i wyciąć foremką małe ciastka (piec je przez 10 minut).
- Pierniki trzeba upiec 4–5 dni wcześniej, po upieczeniu są twarde i trzeba aby skruszały.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]