Świąteczne i karnawałoweZupy

Migdałowa zupa

Migdałowa zupa,

to też specjał wigilijny pochodzący z kresów wschodnich. Podprawiona zaś rodzynkami, podawana jest z dodatkiem ryżu.


Składniki:

  • 20 dag migdałów słodkich,
  • 1 dag migdałów gorzkich,
  • 2 dag masła,
  • 12 dag ryżu,
  • 1 ¼ litra mleka,
  • 5 – 8 dag cukru,
  • 6 dag rodzynek,

Przygotowanie:

  1. Migdały sparzyć, obrać, wpierw przepuścić przez maszynkę, utłuc w moździerzu.
  2. Ugotować następnie ryż na sypko.
  3. Rodzynki przebrać, opłukać, mleko zagotować, osłodzić, na koniec zalać nim migdały, włożyć rodzynki i ryż.

Migdałowa zupa


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x