Ciasto potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Miodownik z piwem

Miodownik z piwem


Składniki:

  • ½ kg mąki;
  • ¼ kg miodu;
  • 3—4 jaja;
  • 10 dkg masła lub margaryny;
  • ⅔ szklanki mocnego jasnego piwa;
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 22 dkg cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanych przypraw do piernika
    • (goździków, cynamonu, ziela angielskiego, imbiru, gałki muszkatołowej);
  • posiekane bakalie

Polewa

  • 15 dkg gorzkiej czekolady;
  • ¾ łyżki mleka;
  • 1 łyżka masła;
  • aromat waniliowy;

Przygotowanie:

  1. Miękką margarynę utrzeć z trzema łyżkami cukru i jajami.
  2. Do puszystej masy, mieszając, dodać kolejno: mąkę, środki spulchniające, resztę cukru, roztopiony i ochłodzony miód, piwo.  Wyrobić ciasto, wsypać posiekane bakalie oprószone mąką ziemniaczaną, wymieszać.
  3. Dwie foremki keksowe wysmarować masłem, posypać tartą bułką i wypełnić ciastem do ⅔ wysokości.
  4. Piec w temperaturze 190—200°C, aż miodownik zacznie odstawać od ścian foremek.
  5. Ostudzić ciasto, zawinąć w czystą ściereczkę i odłożyć w chłodne miejsce na kilka dni
    (miodownik z piwem najsmaczniejszy jest po 10 dniach).
  6. Wszystkie składniki polewy podgrzewać w rondelku (najlepiej nad parą), aż czekolada się rozpuści.
  7. Odwinąć ciasto ze ściereczki, oblać je gorącą polewą i pozostawić do wystudzenia.

Wartość kaloryczna: 100g = 375kcal

Uwaga: ciasto to należy upiec 7—10 dni przed świętami.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x