Miodownik z piwem
Miodownik z piwem
Składniki:
- ½ kg mąki;
- ¼ kg miodu;
- 3—4 jaja;
- 10 dkg masła lub margaryny;
- ⅔ szklanki mocnego jasnego piwa;
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 22 dkg cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 płaska łyżeczka sproszkowanych przypraw do piernika
- (goździków, cynamonu, ziela angielskiego, imbiru, gałki muszkatołowej);
- posiekane bakalie
Polewa
- 15 dkg gorzkiej czekolady;
- ¾ łyżki mleka;
- 1 łyżka masła;
- aromat waniliowy;
Przygotowanie:
- Miękką margarynę utrzeć z trzema łyżkami cukru i jajami.
- Do puszystej masy, mieszając, dodać kolejno: mąkę, środki spulchniające, resztę cukru, roztopiony i ochłodzony miód, piwo. Wyrobić ciasto, wsypać posiekane bakalie oprószone mąką ziemniaczaną, wymieszać.
- Dwie foremki keksowe wysmarować masłem, posypać tartą bułką i wypełnić ciastem do ⅔ wysokości.
- Piec w temperaturze 190—200°C, aż miodownik zacznie odstawać od ścian foremek.
- Ostudzić ciasto, zawinąć w czystą ściereczkę i odłożyć w chłodne miejsce na kilka dni
(miodownik z piwem najsmaczniejszy jest po 10 dniach). - Wszystkie składniki polewy podgrzewać w rondelku (najlepiej nad parą), aż czekolada się rozpuści.
- Odwinąć ciasto ze ściereczki, oblać je gorącą polewą i pozostawić do wystudzenia.
Wartość kaloryczna: 100g = 375kcal
Uwaga: ciasto to należy upiec 7—10 dni przed świętami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]