Mleczko z jaj


Mleczko z jaj.

Zastosowanie jaj do przyrządzania zup polega na użyciu ich do podprawiania tak zwanych zup-kremów, a także na podaniu ich jako dodatku. Żółtka z jaj służą też do “zaciągania” zwanego też “lejzonowaniem”. Podprawiając ją w taki sposób można też dodac śmietanę, co bardzo podnosi smak dania. Jeśli zaś choćby ze względów zdrowotnych unikamy dodawania śmietany, można podprawiać zupę samymi żółtkami. Zupy-kremy są bardzo treściwe, dlatego podajemy je w małych porcjach w filiżankach lub bulionówkach. Do jedzenia podajemy małe łyżeczki. Jako dodatek służy do nich np groszek ptysiowy, lub paluszki z kruchego czy francuskiego ciasta. Ponieważ są daniem bardzo treściwym mogą służyć jako potrawa dla rekonwalescentów (jeżeli nie mają diety bezżółtkowej). Do zup czystych, np bulionu w filiżance podajemy cale surowe żółtka, albo ugotowane jajko na twardo. Takim dodatkiem może być również użyte w tym przepisie «Mleczko z jaj». 


Składniki:

  • 1 jajo,
  • 1 żółtko surowe,
  • ¼ l mleka lub rosołu,
  • sól,
mleczko z jaj
Wybite jajka.

Przygotowanie:

jaja-wybite

  1. Jaja umyć, wybić na talerz, sprawdzić ich świeżość, rozmącić z mlekiem lub zimnym rosołem, osolić.
  2. Płynem tym napełnić małe kubki do ¾ wysokości.
  3. Gotować w parze.
  4. Gdy mleczko się zetnie, ochłodzić, wyjąć z kubków okrawając nożem, wyrzucić na talerz, pokroić w kostkę.
  5. Podawać w zupie pomidorowej, szczawiowej, ogórkowej, wiosennej, w rosole.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x