Dania główneMięso - potrawyObiad

Mostek cielęcy po wiedeńsku (panierowany)

Mostek cielęcy “po wiedeńsku, panierowany”

to wykwintna potrawa, którą właściwie można przyrządzić na szczególnie uroczyste okazje. Podana z ziemniaczkami, najlepiej młodymi i z surówką z warzyw, w końcu na pewno posmakuje naszym znajomym, czy rodzinie…


Składniki:

  • 80 dag mostka cielęcego,
  • 20 dag włoszczyzny,
  • sól,
  •  8 dag tłuszczu do smażenia,
  • 1 cytryna,
  • zielenina,

Panierowanie:

  • 2 małe jajka,
  • 3 dag mąki,
  • 8 dag tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Mostek opłukać, zalać wrzącą i osoloną wodą, najpierw gotować około ½ godziny, dodać opłukana i oczyszczona włoszczyznę, gotować pod przykryciem do miękkości.
  2. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, później, gdy nieco ostygnie, usunąć wszystkie kości grubsze chrząstki.
  3. Ułożyć płasko na tacy, nadając formę prostokąta.
  4. Przycisnąć deską (stolnicą), którą też trzeba obciążyć i pozostawić do zupełnego wystudzenia.
  5. Zastudzony mostek pokroić na równe, prostokątne kawałki, licząc po 2 na porcję, osolić, później panierować w mące, rozmąconych jajach i tartej bułce.
  6. Rękami lub nożem przycisnąć panierowanie, brzegi wyrównać.
  7. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano.
  8. Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki i talarkami cytryny.
  9. Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, tudzież z surówką z warzyw.

Można również smażyć mostek nie gotowany, a

mianowicie:

  1. Opłukany mostek cielęcy po wiedeńsku podzielić od razu na porcje, posolić, panierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Po usmażeniu wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 – 30 minut.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x