Ciasto potrawyDania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Mostek cielęcy smażony w cieście

Mostek cielęcy smażony w cieście. 

Mięso cielęce odznacza się bladoróżową barwą. Na powierzchni mięsa często brak jest tłuszczu, zaś tłuszcz wewnętrzny jest zwarty, o bladoróżowym odcieniu. Najlepsze jest mięso z cieląt 6–8-tygodniowych. Mięso zbyt młodych cieląt przed osiągnięciem 4 tygodni życia jest wodniste, a mięśnie słabo rozwinięte. Takie mięso zalicza się do pośledniejszego gatunku. Cielęcina jest delikatna, szybko dojrzewa, ale też szybko się psuje. Trzeba więc pamiętać o jej prawidłowym przechowywaniu i konserwowaniu. 


Potrawy smażone z cielęciny:


Składniki:

  • 80 dag mostka cielęcego,
  • 20 dag włoszczyzny,
  • 6 – 8 dag tłuszczu do smażenia,
  • sól, zielenina,
  • 25 dag mąki,
  • 2 małe jaja (8 dag),
  • 10 dag wody (8 łyżek),
  • 4 dag oleju słonecznikowego (2 łyżki),

Przygotowanie:

  1. Najpierw mostek ugotować, schłodzić, pokroić w równe, prostokątne porcje, licząc po dwa kawałki na jedną porcję.
  2. Przyrządzić ciasto: Mąkę rozmącić mątewką z żółtkami, olejem, i wodą, później wymieszać z pianą z ubitych białek, posolić.
  3. Każdy kawałek wbijać na widelec, osolić, oprószyć pieprzem i mąką, zanurzyć w cieście, następnie lekko osączyć i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
  4. Ułożyć na podłużnym półmisku, potem przybrać zieleniną.
  5. Mostek cielęcy smażony podawać na koniec z sałatką jarzynową lub z surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x