Mięso - potrawyPRZEPISY

Mostek cielęcy z nadzieniem polskim

Mostek cielęcy z nadzieniem polskim

Składniki:

  • 80 dag mostka cielęcego,
  • 6 dag tłuszczu,

nadzienie:

  • 2 – 3 dag tartej bułki,
  • 1 łyżka siekanego koperku,
  • 8 dag czerstwej bułki,
  • ⅛ l mleka,
  • 2 jaja,
  • 4 dag masła,
  • 1 łyżka siekanej, zielonej pietruszki,
  • ¼ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej,
  • pieprz, sól,

surowe-mieso

Mostek cielęcy z nadzieniem – przygotowanie:

  1. Mostek opłukać, naciąć w miejscu chrząstkowych zrostów końców żeber, następnie przełamać w celu oddzielenia w naciętych miejscach kości od chrząstek.
  2. Podtrzymując mostek ręką ustawić go pionowo, następnie opierając o stół zakończeniami kości żebrowych i ostrożnie naciskając mięso między żebrami zsunąć je z kości żebrowych.
  3. Położyć mostek płasko na stole, rozdzielić nożem między błonami w miejscu, gdzie mięso samo się rozchodzi na dwa płaty płaskich mięśni w ten sposób, aby między nimi utworzyła się tzw. kieszeń”.
  4. „Kieszeń” przedłużyć i rozszerzyć ręką włożoną do środka.
  5. Przyrządzić nadzienie:
    1. namoczyć czerstwą bułkę w mleku i nie odciskając jej zemleć w maszynce,
    2. masło utrzeć z żółtkami,
    3. dodać zmieloną bułkę,
    4. siekaną zieleninę,
    5. sól, pieprz,
    6. zmieloną gałkę muszkatołową
    7. i 2 – 3 dag tartej bułki,
    8. ubitą pianę z białek
    9. (nadzienie powinno być tak gęste, aby dało nakładać się łyżką).
  6. Mięso osolić z zewnątrz i wewnątrz „kieszeni”, a następnie „kieszeń” napełnić nadzieniem i zaszyć nitką.
  7. Rozgrzać 6 dag tłuszczu w brytfannie lub na patelni.
  8. Położyć później mięso na roztopiony tłuszcz i wstawić do piekarnika.
  9. Skropić wodą, piec przez około 1 – 1½ godziny, polewając tłuszczem z pieczenia.
  10. Mostek cielęcy z nadzieniem podawać z ziemniakami purée, frytkami i różnymi surówkami z warzyw.
  11. Nadzienie do mostka cielęcego można także przyrządzić z dodatkiem 10 – 15 dag wątróbki cielęcej lub innej.

Potrawy z cielęciny pieczone można piec na ruszcie w piekarniku, w mniejszych ilościach w prodiżu.

Cielęcina jest lekkostrawna, doskonale nadaje się do przygotowania dań dietetycznych, ponieważ zawiera mało tłuszczu – do 1,5%, który jest tylko pod skórą. W cielęcinie jest sporo witamin: A, B1, B2 i PP. Można ją zamieścić w dietach polecanych pacjentom chorym i rekonwalescentom. Z uwagi na dużą zawartość wapnia warto podawać ją naszym dzieciakom.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x