Dania główneKolacjaMięso - potrawyPrzystawki

Móżdżek cielęcy z jajami

Móżdżek cielęcy z jajami,

coraz rzadziej w istocie jadana potrawa. A szkoda, bo jest bardzo smaczna, pożywna i nie powinniśmy jej odstawiać do lamusa. Można zrobić do mózgu jajecznicę, jaja sadzone, czy też omlet.


Składniki:

  • 1 mózg cielęcy,
  • 2 jaja,
  • ½ szklanki śmietany,
  • ½ cebuli,
  • 5 dkg masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • zielona pietruszka,

Przygotowanie:

  1. Mózg oczyścić, usunąć błonki, wpierw cebulę drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać mózg, sól, pieprz i pietruszkę, usmażyć mieszając.
  2. Do gorącego mózgu wlać śmietanę, wbić jaja, podsmażyć mieszając, aby się jaja ścięły i podawać od razu.
  3. Móżdżek cielęcy z jajami można podawać z jajami sadzonymi, w omlecie, w naleśnikach, pasztecikach i na grzankach.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x