Mózg cielęcy zapiekany w sosie beszamelowym

Mózg Cielęcy Zapiekany W Sosie Beszamelowym


Składniki:

  • 50 – 60 dag mózgu cielęcego,
  • sól, ocet,
  • ½ l sosu beszamelowego,
  • 1 cytryna,
  • 3 dag sera tylżyckiego lub szwajcarskiego,
  • 2 dag tartej bułki,
  • zielenina,

Przygotowanie:


  1. Zagotować 1 l wody, wpierw osolić, dodać octu.
  2. Mózg opłukać z błon, potem zalać wrzącą wodą z octem i gotować około 3 – 5 minut.
  3. Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową na płytki talerz, następnie pokroić w grubą kostkę.
  4. Przyrządzić też sos beszamelowy.
  5. Tymczasem ⅓ sosu wymieszać ostrożnie z mózgiem.
  6. Ułożyć na półmisku do zapiekania, polać resztą sosu.
  7. Posypać tartym serem szwajcarskim lub tylżyckim, skropić stopionym masłem z tartą bułką.
  8. Wstawić do gorącego piekarnika na 20 minut i zapiec.
  9. Wydać na tym samym półmisku, na którym się zapiekał, przybrać talarkami cytryny i zieleniną.
  10. Podawać z makaronem.
  11. Mózg cielęcy zapiekany może być także w muszelkach.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x