Mięso - potrawyPRZEPISYPrzystawkiŚniadanie

Mózg po polsku

Mózg „po polsku”.

Mózg pokroić w grubą kostkę, włożyć do lekko podsmażonej cebuli, dodać sól i pieprz do smaku, podsmażyć ostrożnie mieszając.


Składniki:

  • 3 mózgi cielęce,
  • woda, ocet, sól,
  • 5 dag tłuszczu (masło),
  • 3 dag cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 2 żółtka,
  • zielona pietruszka,
  • 5 jaj sadzonych,


Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę z octem i solą.
  2. Mózg opłukać, obrać z błon, wrzucić na wrzącą wodę, szybko zagotować kilkukrotnie.
  3. Ścięty przez gotowanie mózg ostrożnie odcedzić, odsączyć, ostudzić.
  4. Cebulę drobno posiekać, lekko przyrumienić na tłuszczu.
  5. Mózg pokroić w grubą kostkę, włożyć do cebuli, dodać sól i pieprz do smaku, podsmażyć ostrożnie mieszając.
  6. Przed wydaniem wymieszać z żółtkiem i posypać zieloną pietruszką.
  7. Mózg po polsku podawać z jajami sadzonymi i z bułką, z grzankami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x