Mus ze śliwek

Mus ze śliwek 

z dodatkiem białek i żelatyny. Żelatyna to produkt białkowy, który nadaje charakterystyczną konsystencję naszemu deserowi. Występuje w sprzedaży w postaci grysiku, rzadziej przeźroczystych tafli. Dobrze oczyszczona nie powinna mieć kolory żółtego, czy też beżowego, powinna mieć odcień białawy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do deseru po ostudzeniu roztworu.


Składniki:

  • 40 dag śliwek,
  • 7 – 10 dag cukru,
  • 3 białka,
  • 1 – 1 ½ dag żelatyny,

drobne-ciasteczka-domowe

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyć, włożyć do rondla, zalać małą ilością wody, rozgotować pod przykryciem, usunąć pestki, przetrzeć przez sito lub przecieraczkę, dodać część cukru.
  2. Żelatynę namoczyć, spulchnioną rozpuścić w małej ilości wrzącej wody, zagotować.
  3. Ubić białka na sztywną pianę wraz z pozostałym cukrem.
  4. Do przecieru ze śliwek dodać pianę, wlać żelatynę, ubić lekko trzepaczką, wyłożyć do salaterki formując stożek lub wyporcjować do kompotierek. Można też przechowywać go w słoiczkach. 
  5. Zastudzony mus można przybrać drobnymi ciasteczkami. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x