Mus ze śliwek
Mus ze śliwek
z dodatkiem białek i żelatyny. Żelatyna to produkt białkowy, który nadaje charakterystyczną konsystencję naszemu deserowi. Występuje w sprzedaży w postaci grysiku, rzadziej przeźroczystych tafli. Dobrze oczyszczona nie powinna mieć kolory żółtego, czy też beżowego, powinna mieć odcień białawy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do deseru po ostudzeniu roztworu.
Przygotowanie:
- Śliwki umyć, włożyć do rondla, zalać małą ilością wody, rozgotować pod przykryciem, usunąć pestki, przetrzeć przez sito lub przecieraczkę, dodać część cukru.
- Żelatynę namoczyć, spulchnioną rozpuścić w małej ilości wrzącej wody, zagotować.
- Ubić białka na sztywną pianę wraz z pozostałym cukrem.
- Do przecieru ze śliwek dodać pianę, wlać żelatynę, ubić lekko trzepaczką, wyłożyć do salaterki formując stożek lub wyporcjować do kompotierek. Można też przechowywać go w słoiczkach.
- Zastudzony mus można przybrać drobnymi ciasteczkami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]