Naleśniki po węgiersku

 

Naleśniki po węgiersku na pewno znajdą wielu amatorów. 

Składniki:

  • 20 dag mąki,
  • 2 jaja,
  • 1 szklanka mleka,
  • szczypta soli,
  • 3 dag świeżej słoniny,

Nadzienie:

  • 30 dag wieprzowiny,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka smalcu,
  • ½ szklanki śmietany do zapieczenia,
  • 1 łyżeczka papryki,

Przygotowanie:


  1. Przygotować gładkie  ciasto naleśnikowe dodając mleko, jajka, mąkę i szczyptę soli.
  2. Usmażyć 12 grubych naleśników na czystej patelni, smarując ją słoniną.
  3. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę i lekko posolić.
  4. Cebulę obrać, drobno posieką, zrumienić na złoto na rozgrzanym smalcu.
  5. Dodać pokrojone mięso, podlać małą ilością wody i pod przykryciem udusić aż do miękkości.
  6. Uduszone mięso zmiksować lub zmielić razem z cebulą, przyprawić do smaku ostrą papryką.
  7. Naleśniki po węgiersku posmarować nadzieniem i poskładać „w kopertę”.
  8. Sos z duszenia zagęścić połową śmietany, włożyć do sosu naleśniki, obrócić,
    aby całe były pokryte sosem, polać resztą śmietany i zapiec krótko w piekarniku.
  9. Podawać z sałatką z pomidorów.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x