Naleśniki z jajami
Naleśniki z jajami
(z nadzieniem z jaj ugotowanych na twardo), to raczej rzadko spotykane danie. Ale warto go również spróbować. To jednak odmiana po najczęściej robionych daniach, gdzie naleśniki są podstawą.
nadzienie:
Składniki:
- 6 jaj (ugotowanych na twardo),
- 10 dag cebuli,
- 4 dag czerstwej bułki,
- 3 dag tłuszczu,
- 2 łyżki śmietany,
- sól, pieprz,
ciasto:
- 2 jaja,
- sól,
- ¼ l mleka,
- ¼ l wody,
- 20 dag mąki,
- skórka słoniny do smarowania patelni,
- 6 dag tartej bułki,
- 4 dag tłuszczu do smażenia,
Przygotowanie:
- Jaja wpierw obrać ze skorupki.
- Cebulę obrać, następnie pokroić w krążki, usmażyć na złoty kolor.
- Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, później odcisnąć.
- Jaja, bułkę, cebulę przepuścić przez maszynkę, potem dodać 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, wymieszać.
- Usmażyć naleśniki według przepisu (Naleśniki bez piany).
- Odłożyć 4 – 5 łyżek stołowych ciasta naleśnikowego.
- Każdy naleśnik najpierw smarować nadzieniem, zawijać 2 brzegi na 2 – 3 cm.
- Potem zwijać ciasno w rulonik.
- Na koniec maczać w cieście naleśnikowym, otaczać w tartej bułce, smażyć z 2 stron.
- Lekko zrumienione naleśniki układać rzędem na półmisku,
- Przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
- Naleśniki z jajami podawać z sosem koperkowym, pomidorowym lub surówką z pomidorów albo z innych warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]