Dania główneObiad

Naleśniki z jajami

Naleśniki z jajami

(z nadzieniem z jaj ugotowanych na twardo), to raczej rzadko spotykane danie. Ale warto go również spróbować. To jednak odmiana po najczęściej robionych daniach, gdzie naleśniki są podstawą.


nadzienie:

Składniki:

  • 6 jaj (ugotowanych na twardo),
  • 10 dag cebuli,
  • 4 dag czerstwej bułki,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz,

ciasto:

  • 2 jaja,
  • sól,
  • ¼ l mleka,
  • ¼ l wody,
  • 20 dag mąki,
  • skórka słoniny do smarowania patelni,
  • 6 dag tartej bułki,
  • 4 dag tłuszczu do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Jaja wpierw obrać ze skorupki.
  2. Cebulę obrać, następnie pokroić w krążki, usmażyć na złoty kolor.
  3. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, później odcisnąć.
  4. Jaja, bułkę, cebulę przepuścić przez maszynkę, potem dodać 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, wymieszać.
    1. Usmażyć naleśniki według przepisu (Naleśniki bez piany).
    2. Odłożyć 4 – 5 łyżek stołowych ciasta naleśnikowego.
    3. Każdy naleśnik najpierw smarować nadzieniem, zawijać 2 brzegi na 2 – 3 cm.
    4. Potem zwijać ciasno w rulonik.
    5. Na koniec maczać w cieście naleśnikowym, otaczać w tartej bułce, smażyć z 2 stron.
    6. Lekko zrumienione naleśniki układać rzędem na półmisku,
  5. Przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
  6. Naleśniki z jajami podawać z sosem koperkowym, pomidorowym lub surówką z pomidorów albo z innych warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x