Naleśniki z kaszą gryczaną i z mięsem

 Naleśniki z kaszą gryczaną i z mięsem


Składniki:

nadzienie:

  • 20 dag mięsa gotowanego, duszonego lub pieczonego,
  • 10 dag kaszy gryczanej,
  • 8 dag cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 3 – 4 łyżki śmietany lub rosołu,

ciasto:

  • 2 jaja,
  • sól,
  • ¼ l mleka,
  • ¼ l wody,
  • 20 dag mąki,

naleśniki:

  • skórka słoniny do smarowania patelni,
  • 4 – 6 dag tłuszczu do smażenia,
  • 6 dag tartej bułki,
  • zielenina,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić wpierw nadzienie (Naleśniki z mięsem), dodając kaszę gryczaną ugotowaną na sypko.
  2. Usmażyć naleśniki takie jak w przepisie „Naleśniki bez piany”.
  3. Usmażone naleśniki nakładać nadzieniem, następnie zawijać w ruloniki, dalej przyrządzać jak w przepisie (Naleśniki z mięsem).

Smażenie naleśników bez piany – naleśniki z kaszą gryczaną.


Jaja, mleko i mąkę wyrobić starannie mątewką, w garnuszku, aby nie było grudek, dodać wodę, sól i wymieszać. Gorącą patelnię natrzeć słoniną, tak aby cała powierzchnia była lśniąca.

Nalać ciasto na gorącą patelnię, później zlać resztę, która nie przylgnęła do powierzchni patelni z powrotem do naczynia. Smażyć na równoważnym, niezbyt silnym ogniu, gdy ciasto przestanie parzyć, tak że da się uchwycić palcami, odwrócić naleśnik na drugą stronę i przysmażyć.

Wyłożyć na koniec na talerz odwrócony dnem do góry.

Usmażone naleśniki nakładać nadzieniem, dalej przyrządzać jak naleśniki z mięsem.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x