Naleśniki z kaszą gryczaną i z mięsem
Naleśniki z kaszą gryczaną i z mięsem
Składniki:
nadzienie:
- 20 dag mięsa gotowanego, duszonego lub pieczonego,
- 10 dag kaszy gryczanej,
- 8 dag cebuli,
- sól, pieprz,
- 3 – 4 łyżki śmietany lub rosołu,
ciasto:
- 2 jaja,
- sól,
- ¼ l mleka,
- ¼ l wody,
- 20 dag mąki,
naleśniki:
- skórka słoniny do smarowania patelni,
- 4 – 6 dag tłuszczu do smażenia,
- 6 dag tartej bułki,
- zielenina,
Przygotowanie:
- Przyrządzić wpierw nadzienie (Naleśniki z mięsem), dodając kaszę gryczaną ugotowaną na sypko.
- Usmażyć naleśniki takie jak w przepisie „Naleśniki bez piany”.
- Usmażone naleśniki nakładać nadzieniem, następnie zawijać w ruloniki, dalej przyrządzać jak w przepisie (Naleśniki z mięsem).
Smażenie naleśników bez piany – naleśniki z kaszą gryczaną.
Jaja, mleko i mąkę wyrobić starannie mątewką, w garnuszku, aby nie było grudek, dodać wodę, sól i wymieszać. Gorącą patelnię natrzeć słoniną, tak aby cała powierzchnia była lśniąca.
Nalać ciasto na gorącą patelnię, później zlać resztę, która nie przylgnęła do powierzchni patelni z powrotem do naczynia. Smażyć na równoważnym, niezbyt silnym ogniu, gdy ciasto przestanie parzyć, tak że da się uchwycić palcami, odwrócić naleśnik na drugą stronę i przysmażyć.
Wyłożyć na koniec na talerz odwrócony dnem do góry.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]