Mięso - potrawy

Naleśniki z mózgiem

«Naleśniki z mózgiem» – 

podaję przepis na te naleśniki,  chociaż to stary przepis, gdzie nie podano z jakiego mózgu należy zrobić nadzienie. Ale można bez wahania założyć, że równie dobrze można użyć tu móżdżku cielęcego, jak i wieprzowego. Naleśniki na pewno też będą smaczne!


Składniki:

Nadzienie:

  • ½ kg mózgu,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 5 dag cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 3–4 łyżki śmietany,
  • 6 dag tartej bułki,
  • skórka słoniny do smarowania patelni,
  • 6 dag tłuszczu do odsmażania,
  • zielenina.

Ciasto:

  • ¼ l mleka,
  • ¼ l wody,
  • 20 dag mąki,
  • 2 jaja,
  • sól.

Przygotowanie:

Przyrządzić Ciasto naleśnikowe:

  1. Usmażyć wpierw cienkie naleśniki, zostawić 5–6 łyżek ciasta naleśnikowego do panierowania.

Przyrządzić Mózg:

  1. Namoczyć w wodzie na 30 minut, opłukać, obrać z błony, pokroić w kostkę, później włożyć do zasmażonej cebuli, drobno posiekanej i razem smażyć kilka minut.
  2. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać też ze śmietaną.
  3. Nadzienie nakładać cienką warstwą na każdy naleśnik, rozsmarowując szerokim nożem.

Nałożyć Nadzienie:

  1. Dwa brzegi naleśnika założyć 2 – 3 cm, potem zwinąć naleśnik w rulonik.
  2. Każdy rulonik zanurzać w cieście naleśnikowym, otaczając w tartej bułce i następnie smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor.
  3. Naleśniki z mózgiem układać na rozgrzanym półmisku w piramidy, na koniec przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
  4. Osobno podać też sos pomidorowykoperkowy lub surówkę.

W skrócie:

  • po pierwsze – usmażyć cienkie naleśniki
  • po­ drugie – przyrządzić mózg,
  • po trzecie – nakładać nadzienie,
  • na koniec – osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x