Dania główneKolacja

Naleśniki z pianą

Naleśniki z pianą.

Delikatne naleśniki są zatem podstawą wielu przepisów. Mogą być podawane na słodko i z mięsem, albo też krojone na makaron do zup, zapiekane z kapustą. Jest to również ulubiona potrawa w wielu polskich kuchniach.


Składniki:

  • 2 jaja,
  • 20 dag mąki,
  • ¼ l mleka,
  • ¼ l wody,
  • sól,
  • skórka słoniny do smarowania patelni,

Przygotowanie:

  1. Trzepaczką w kształcie rózgi wymieszać dokładnie żółtka z mlekiem, wodą i częścią mąki, której dodajemy tyle, aby ciasto miało gęstość śmietany.
  2. Ubić pianę, połączyć z ciastem, lekko wymieszać, dodając resztę mąki i soli.
  3. Patelnię rozgrzać na ogniu, smarować dokładnie skórką słoniny.
  4. Łyżką wazową nabierać ciasto, nalewać na gorącą patelnię.
  5. Uważać, aby nie smażyć zbyt grubych naleśników.
  6. Jeżeli naleje się zbyt dużo ciasta, zlać go z powrotem do garnka.
  7. Naleśniki smażyć na równym wolnym ogniu.
  8. Gdy ciasto zetnie się, obrócić łopatką lub szerokim nożem na drugą stronę.
  9. Usmażone naleśniki odkładać na odwrócony dnem do góry talerz.
  10. Ciasta nie nalewać na niedogrzaną patelnię, gdyż porobią się kluski.
  11. Jeżeli naleśnik przypali się, patelnię wymyć, posmarować tłuszczem, rozgrzać i dalej smażyć.
  12. Naleśniki podaje się pod różnymi postaciami, z różnymi nadzieniami, można również pokroić je na makaron i podawać do zup.
  13. Usmażone naleśniki z pianą odkładać na talerz odwrócony dnem do góry,

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x