Nalewka na owocach świeżych

Nalewka na świeżych owocach

Składniki:

  • 1 kg owoców,
  • 1 l spirytusu 96%,
  • ½ l wódki czystej 45%,
  • 1 kg cukru,

Przygotowanie:

  1. Świeże owoce (np. wiśnie, maliny, czarne porzeczki, poziomki, śliwki, dereń, morele) wsypać do dużej butli szklanej, zalać spirytusem i wódką, zakorkować.
  2. Wiśnie w połowie wydrylować.
  3. Macerować przez 4 – 6 tygodni (maliny i poziomki 2 – 3 tygodnie), co kilka dni wstrząsając butlą.
  4. Po tym czasie zlać płyn znad owoców do innego naczynia (przecedzić przez lejek z watą).
  5. Pozostałe owoce rozgnieść nie gniotąc pestek, zasypać je cukrem i wymieszać potrząsając butlą.
  6. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu (można postawić w słońcu) na 2 – 3 tygodnie do rozpuszczenia cukru, co kilka dni mieszać wstrząsając butlą.
  7. Wytworzony syrop odsączyć przez lejek z watą do innego naczynia.
  8. Tak otrzymanym syropem doprawić do smaku płyn zlany poprzednio znad owoców i pozostawić go do sklarowania.
  9. Resztę syropu zlać jako smaczny, niskoprocentowy likier przydatny do nasączania tortów, lub do lodów.
  10. Pozostałe owoce można jeszcze zalać wódką (45%) i otrzymać nalewkę gorszego gatunku.
  11. Sklarowaną wódkę przelać przez lejek z watą do butelek, w których będzie przechowywana.
  12. Nalewka na owocach zyskuje na smaku przez dłuższe stanie.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x