Desery i napojeNapoje alkoholowe

Nalewka przeciwwirusowa

Nalewka przeciwwirusowa.

To nalewka, która ma zapewne również swoje właściwości odkażające. Legendarna już nalewka o bardzo oryginalnym smaku, cieszy się popularnością i nie powinno jej zabraknąć w żadnej spiżarni!. Jako remedium na wiele kłopotów – od niestrawności – po zwyczajnie, zły humor. 


Są w naszym życiu takie momenty, kiedy kieliszek domowej nalewki jest tym, czego naprawdę człowiekowi potrzeba. Naleweczka nas rozgrzeje, kiedy człowiek czuje się zziębnięty, kiedy mamy “doła” – podniesie na duchu. – byle nie przesadzić i używać jej w miarę rozsądnie. Zresztą w naszych czasach nikt nie produkuje raczej wykwintnych domowych alkoholi w większych ilościach.  Dlatego też nasze szczególnie udane domowe przetwory alkoholowe warto mieć w naszym kredensie na naprawdę specjalne okazje. 

Napoje te mają już swoją historię, prawdopodobnie już w starożytności pierwszy modny likier wymyślił sam ojciec naszej medycyny, Hipokrates i stąd od jego imienia  jest bardzo aromatyczny napój z wina i miodu, z dodatkiem przypraw, a głównie cynamonu, nazywany dziś właśnie “hipokratesem”.

Początkowo były to napoję o niewielkiej “mocy”, uzyskiwane w drodze naturalnej fermentacji, jednak już w VII wieku nastąpił wielki “przełom alkoholowy”,  kiedy w arabskich laboratoriach poszukiwaczy kamienia filozoficznego i wody życia przeprowadzono wielki eksperyment destylacji wina i otrzymano pierwszy na świecie bimber. Doprawić go trzeba było do smaku dostępnymi wówczas przyprawami, ziołami i miodem. Rozpowszechniany był następnie jako wspaniały eliksir, prawdziwa «woda życia», (łac. aqua vitae, czyli na nasze okowita). 

Sam zaś cudowny płyn nazwano duszą, duchem, czyli po łacinie spirytusem. Oczywiście w tamtych czasach sztukę tą trzymali w wielkiej tajemnicy jej twórcy, mając z tej wiedzy ogromne zyski. 

 


 
 

«Nalewka przeciwwirusowa» – przepis.

Składniki:

  • 1 kg cytryn,
  • 1 kg cukru,
  • 1­ l mleka,
  •  1 l spirytusu (90%),
  • imbir,
nalewka-przeciwwirusowa
Nalewka Anty-covid.

Przygotowanie:

  1. Cytryny wpierw dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, skórkę cienko obrać. 
  2. Z owoców usunąć także białą warstwę – albedo
  3. Pokroić na cienkie paseczki, usunąć pestki, przełożyć do wyparzonego gąsiorka.
  4. Dodać później cukier, mleko, utarty imbir, spirytus i skórkę z 1 – 2 cytryn. 
  5. Gąsiorek na koniec zamknąć i odstawić na 1 miesiąc w chłodne miejsce. 
  6. Co kilka dni potrząsać. 
  7. Ewentualnie można się przyjrzę jakości nalewki po upływie kwarantanny, czyli 2 tygodni.
  8. Następnie, kiedy nalewka przeciwwirusowa już “naciągnie”, czyli się wyekstrahuje, bardzo powoli przesączyć nalewkę przez bibułkowy filtr do kawy, przez warstwę bawełnianej waty, zawiniętej w jałową gazę, albo wreszcie przez specjalną bibułę filtracyjną (jeśli się ją uda kupić). 
  9. Odpowiednio przefiltrowana nalewka powinna być przejrzysta, o złocistym odcieniu i delikatnym smaku. 

Print Friendly, PDF & Email
5 1 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x