Nerki cielęce duszone w winie

Nerki cielęce duszone w winie


Składniki:

  • 60 dag nerek cielęcych,
  • 3 dag mąki,
  • 5 dag tłuszczu,
  • sól,
  • ¼ l rosołu lub 1 kostka przyprawy do zup,
  • 1 kieliszek czerwonego wina lub madery,

Przygotowanie:


  1. Z nerek usunąć nadmiar tłuszczu, pozostawiając warstwę nie grubszą jak 1 cm.
  2. Każdą nerkę naciąć głęboko, nie przekrawając całkowicie i opłukać starannie w dużej ilości wody oraz namoczyć w wodzie na 30 minut.
  3. Odcisnąć z wody, osuszyć, pokroić w cienkie talarki (w poprzek długości), oprószyć mąką, zrumienić na 2 dag tłuszczu.
  4. Nerki włożyć do rondla odpowiedniej wielkości, dodać tłuszcz ze smażenia, podlać rosołem lub ¼ wody, w której rozpuścić 1 kostkę przyprawy do zup.
  5. Dusić pod przykryciem do miękkości.
  6. Wyparowaną wodę w czasie duszenia uzupełniać.
  7. Gdy nerki są miękkie, odsunąć na bok.
  8. Sos podprawić zasmażka jasnozłota (2 dag mąki, 3 dag tłuszczu), zagotować, wlać wino, osolić, zaraz podawać.
  9. Nerki cielęce duszone w winie można podawać z pieczywem, ziemniakami, albo kaszą jako danie główne, albo też jako gorąca kolację.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x