Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Nerkówka cielęca duszona

Nerkówka cielęca duszona


Składniki:

  • 1 kg nerkówki cielęcej (z nerką),
  • sól,
  • 3 dag cebuli,
  • 2 dag mąki,
  • 3 dag tłuszczu,

Przygotowanie:

  1. Nerkówkę opłukać, odrąbać wystający grzbiet kręgosłupa, po czym nadrąbać w kilku miejscach kręgosłup.
  2. Wyjąć długie, półokrągłe żebro.
  3. Mięso oprószyć solą, mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na rumiano.
  4. Przełożyć do rondla odpowiedniej wielkości, dodać obraną, pokrojoną w krążki i zrumienioną na tłuszczu cebulę, ⅛ l wody, dusić powoli pod przykryciem do miękkości około 1½ godziny.
  5. W czasie duszenia wyparowany sos uzupełnić wodą.
  6. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć.
  7. Odciąć nerkę.
  8. Pokroić mięso na porcje, wkładając nóż w miejsce nadrąbane, które należy zupełnie przeciąć.
  9. Pozostały sos z duszenia oprószyć mąką, jeżeli potrzeba, osolić, zagotować.
  10. Do sosu, którego nie powinno być dużo, włożyć porcje mięsa i zagrzać.
  11. Nerkówkę ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać plasterkami nerki, oblać sosem.
  12. Podawać z ziemniakami i jarzyną z wody lub surówką z warzyw.
  13. Do duszenia można dodać ząbek czosnku.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x