Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Nóżki cielęce po wiedeńsku (panierowane)

Nóżki cielęce po wiedeńsku (panierowane)

(panierowane). Wołowina i cielęcina – to rodzaje mięsa, które często są przyrządzane przez Austriaków, znacznie częściej niż baranina nie znajdująca u nich specjalnego uznania. Wiener Küche – czyli kuchnia wiedeńska to mieszanina polskich, włoskich, węgierskich, czeskich i bałkańskich kuchni. Ta potrawa najbardziej chyba wiąże się z tą ostatnią.


Składniki:

  • 4 nóżki cielęce,
  • 20 dag włoszczyzny,
  • liść bobkowy, pieprz, sól,
  • 8 dag tłuszczu do smażenia,
  • 1 cytryna,
  • zielenina,

panierowanie:

  • 4 dag mąki,
  • 2 jaja,
  • 8 dag tartej bułki,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone i ogolone nóżki zalać wrzącą wodą, wpierw zagotować, odlać, przeciąć wzdłuż na pół.
  2. Zalać znowu wrzącą wodą, zagotować, później na dogotowaniu włożyć warzywa, przyprawy, osolić, gotować pod przykryciem do miękkości.
  3. Kiedy są miękkie i mięso oddziela się od kości, odcedzić, osączyć i kiedy jeszcze są gorące – wyjąć z nich kości i grubsze chrząstki.
  4. Z każdej nóżki ułożyć dwa prostokąty na tacy, przycisnąć deską (stolnicą), którą dodatkowo obciążyć.
  5. Zostawić do zupełnego zestudzenia.
  6. Następnie każdy kawałek przekroić na pół, oprószyć solą i pieprzem i panierować w mące, rozmącanych jajach i tartej bułce.
  7. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
  8. Ułożyć na półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki i talarkami cytryny.
  9. Nóżki cielęce po wiedeńsku podawać z ziemniakami, z surówką z pomidorów, z sałatką jarzynową lub inną surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x