Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Nóżki cielęce smażone w cieście

Nóżki cielęce smażone w cieście.


Składniki:

  • 4 nóżki cielęce,
  • 20 dag włoszczyzny,
  • 1 – 2 liście bobkowe,
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • sól,
  • 6 – 8 dag tłuszczu do smażenia,
  • zielenina,

ciasto:

  • 2 małe jaja (8 dag),
  • 10 dag wody (8 łyżek),
  • 4 dag oleju (2 łyżki),

Przygotowanie:

  1. Nóżki ugotować i zastudzić (Nóżki cielęce po wiedeńsku), następnie każdy kawałek przekroić na pół.
  2. Przyrządzić ciasto: mąkę rozmącić mątewką z żółtkami, olejem i wodą.
  3. Wymieszać z pianą ubitą z białek, posolić.
  4. Każdy kawałek osolić, oprószyć pieprzem i mąką, wbijać na widelec, zanurzać w cieście, lekko osączyć i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
  5. Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać zieleniną.
  6. Podawać z ostrym sosem musztardowym, korniszonowym, lub z ostrą sałatką, np. z kapusty włoskiej z musztardą itd.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x