Nugat orzechowy
Nugat orzechowy
to deser uzyskiwany pokrótce przez gotowanie syropu 3-go stopnia z miodem i z dodatkiem orzechów, oraz z pianą z białek – doprawione wanilią. Masą tą ostatecznie smarujemy wafle. Po zastygnięciu, na koniec kroimy.
Składniki:
Przygotowanie:
- Orzechy pokroić w cienkie paski, przygotować wrzącą wodę, miód – o ile scukrzony – najpierw rozgrzać.
- Cukier zalać wrzącą wodą, dodać ocet, wpierw ugotować syrop 3-go stopnia „do piórka” (Syropy), dodać miód i wygotować razem do gęstości 3-go stopnia.
- Z białek tymczasem ubić pianę.
- Cienkim strumieniem lać gorący syrop do piany, ciągle ubijać.
- Wstawić razem z kociołkiem lub miską, w której się pianę ubijało, na parę.
- Ubijać tak długo, aż masa zgęstnieje i piana zacznie się rwać przy trzepaczce.
- Wyjąć trzepaczkę, obrać z masy, dodać wanilię, orzechy, starannie wymieszać łyżką.
- Wyłożyć na wafelek lub opłatek, potem równo rozsmarować, przykryć drugim waflem, przycisnąć deseczką dostosowaną do wielkości wafla.
- Na drugi dzień kroić nugat orzechowy na prostokąty lub kwadraty ostrym, cienkim nożem zwilżonym wodą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]