Ciasto potrawyDesery i napojeWypiekaneWyroby cukiernicze

Nugat orzechowy

Nugat orzechowy

to deser uzyskiwany pokrótce przez gotowanie syropu 3-go stopnia z miodem i z dodatkiem orzechów, oraz z pianą z białek – doprawione wanilią. Masą tą ostatecznie smarujemy wafle. Po zastygnięciu, na koniec kroimy.


Składniki:

  • 50 dag cukru,
  • 20 dag miodu,
  • 6 białek,
  • 1 łyżka octu (6%),
  • 250 ml wody,
  • 40 – 50 dag łuskanych orzechów włoskich lub laskowych,
  • wanilia,
  • 2 wafle,

Przygotowanie:

  1. Orzechy pokroić w cienkie paski, przygotować wrzącą wodę, miód – o ile scukrzony – najpierw rozgrzać.
  2. Cukier zalać wrzącą wodą, dodać ocet, wpierw ugotować syrop 3-go stopnia „do piórka” (Syropy), dodać miód i wygotować razem do gęstości 3-go stopnia.
  3. Z białek tymczasem ubić pianę.
  4. Cienkim strumieniem lać gorący syrop do piany, ciągle ubijać.
  5. Wstawić razem z kociołkiem lub miską, w której się pianę ubijało, na parę.
  6. Ubijać tak długo, aż masa zgęstnieje i piana zacznie się rwać przy trzepaczce.
  7. Wyjąć trzepaczkę, obrać z masy, dodać wanilię, orzechy, starannie wymieszać łyżką.
  8. Wyłożyć na wafelek lub opłatek, potem równo rozsmarować, przykryć drugim waflem, przycisnąć deseczką dostosowaną do wielkości wafla.
  9. Na drugi dzień kroić nugat orzechowy  na prostokąty lub kwadraty ostrym, cienkim nożem zwilżonym wodą.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x