Mięso - potrawy

Obróbka wstępna drobiu

Obróbka wstępna drobiu

Ważną rolę odgrywa również płeć ptaka. Zwykle samice są bardziej soczyste i mają większą wartość smakową (z wyjątkiem okresu kwoczenia) niż samce…

Mięso ptactwa dzikiego jest raczej chude, ciemne, o charakterystycznym zapachu. Ptaki domowe i dzikie, oprócz młodych gołębi i kurcząt powinno przed obróbką skruszeć.


  1. Mięso ptactwa domowego jest wysoko cenionym surowcem kulinarnym. Szczególnie smaczne i delikatne jest mięso ptaków młodych.
  2. Mięso starszych ptaków jest twarde, łykowate i wymaga długiego czasu dla skruszenia, a także trzeba go dłużej poddawać obróbce termicznej.
  3. Drób stary poznajemy po tym, że łuski na nogach ptaków są zrogowaciałe i odstają, skóra jest chropowata, zakończenie mostka twarde.
  4. Ważną rolę odgrywa płeć ptaka. Zwykle samice są bardziej soczyste i mają większą wartość smakową (z wyjątkiem okresu kwoczenia) niż samce.
  5. Bardziej opłacalne jest nabywanie drobiu dobrze umięśnionego niż wytuczonego. Tłuszcz wytapia się bowiem w czasie obróbki cieplnej, dając ubytki na wadze. W handlu jest dostępny zarówno drób żywy, świeży bity i mrożony. Można kupić sezonowo ptactwo dzikie, jak kuropatwy, słonki, dzikie kaczki i inne.
  1. Bicie drobiu
  2. Odpierzanie drobiu
  3. Odmrażanie drobiu
  4. Patroszenie drobiu
  5. Oczyszczanie podróbek
  6. Dojrzewanie – kruszenie drobiu
  7. Płukanie tuszek
  8. Formowanie tuszek
  9. Zakładanie w kieszonkę
  10. Spinanie przy pomocy drewnianych szpilek i sznurków
  11. Spinanie jedną nitką
  12. Szpikowanie drobiu
  13. Nadziewanie drobiu z kośćcem
  14. Nadziewanie drobiu bez kośćca
  15. Pieczenie drobiu i dzikiego ptactwa


Ptaki domowe i dzikie, powinno przed obróbką skruszeć. W tym celu pozostawia się je najpierw na kilka dni w chłodnym miejscu. Natomiast obróbka wstępna dzikiego ptactwa jest taka sama jak drobiu domowego.


Print Friendly, PDF & Email
1 1 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x