WypiekaneWyroby cukiernicze

Obwarzanki

Obwarzanki wszyscy lubimy.

Tradycyjnie, nie możemy sobie wyobrazić wizyty na krakowskim rynku bez zjedzenia choćby jednego z nich. Ale mało kto próbował zrobić je samemu.  A to naprawdę nic trudnego.


Składniki:

  • 25 dkg mąki,
  • 3 – 4 jajka,
  • 3 dkg cukru-pudru,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Z przesianej mąki, jaj i cukru zagnieść ciasto jak na kluski, bez wody, posolić, i również dokładnie wyrobić.
  2. Formować na stolnicy małe, cienkie obwarzanki o średnicy 6 – 7 cm, wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę w szerokim rondlu, zamieszać, przykryć.
  3. Gdy wypłyną na wierzch, układać na oprószoną mąką blaszkę.
  4. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor.
  5. Po wyjęciu, gorące posmarować osłodzoną wodą, lub rozmąconym białkiem.
  6. Na koniec można posypać makiem, solą lub sezamem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x