PRZEPISYPrzetwory domowe

Ocet jabłkowy przepis

Ocet jabłkowy przepis – z obie­rzyn i od­pa­dów z ja­błek.

– prze­pis sta­ro­pol­ski. Opłu­kać, obrać, odło­żyć obie­rzyny i łu­skwinę wraz z przy­le­ga­ją­cymi czę­ściami, które przy obie­ra­niu ja­błek się od­rzuca. Czę­ści te wło­żyć do słoja, za­lać cie­płą wodą, do­da­jąc jej tyle, aby przy­kryła obie­rzyny, do­dać cu­kier.


Ocet jabłkowy – przepis

Składniki:

  • obie­rzyny i od­pady z ja­błek,
  • 1 l wody,
  • 3 dag cu­kru lub miodu,

Przygotowanie:

  1. Owoce opłu­kać, obrać, odło­żyć obie­rzyny i łu­skwinę wraz z przy­le­ga­ją­cymi czę­ściami, które przy obie­ra­niu ja­błek się od­rzuca.
  2. Czę­ści te wło­żyć do słoja, za­lać cie­płą wodą, do­da­jąc jej tyle, aby przy­kryła obie­rzyny, do­dać cu­kier.
  3. Przy­kryć słój pa­pie­rem, który do­brze jest po­dziur­ko­wać, albo szmatką.
  4. Po­zo­sta­wić w cie­płym miej­scu.
  5. Kiedy ocet z obie­rzyn do­sta­tecz­nie sfer­men­tuje, zlać go, od­ce­dzić przez gę­stą szmatkę, zlać do bu­telki, za­kor­ko­wać, prze­cho­wy­wać w chłod­nym miej­scu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x