Ocet jabłkowy przepis
Ocet jabłkowy przepis – z obierzyn i odpadów z jabłek.
– przepis staropolski. Opłukać, obrać, odłożyć obierzyny i łuskwinę wraz z przylegającymi częściami, które przy obieraniu jabłek się odrzuca. Części te włożyć do słoja, zalać ciepłą wodą, dodając jej tyle, aby przykryła obierzyny, dodać cukier.
Ocet jabłkowy – przepis
Składniki:
- obierzyny i odpady z jabłek,
- 1 l wody,
- 3 dag cukru lub miodu,
Przygotowanie:
- Owoce opłukać, obrać, odłożyć obierzyny i łuskwinę wraz z przylegającymi częściami, które przy obieraniu jabłek się odrzuca.
- Części te włożyć do słoja, zalać ciepłą wodą, dodając jej tyle, aby przykryła obierzyny, dodać cukier.
- Przykryć słój papierem, który dobrze jest podziurkować, albo szmatką.
- Pozostawić w ciepłym miejscu.
- Kiedy ocet z obierzyn dostatecznie sfermentuje, zlać go, odcedzić przez gęstą szmatkę, zlać do butelki, zakorkować, przechowywać w chłodnym miejscu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]