Ocet owocowy

Ocet owocowy z jabłek, gruszek.


Skład­niki:

  • obie­rzyny z ja­błek, gru­szek,
  • 3 dag cu­kier,
  • 1 l woda.

dojrzałe-gruszki

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Obie­rzyny z ja­błek i gru­szek oraz mniej do­rodne owoce, które nie na­dają się na inne prze­twory ani do po­traw, można wy­ko­rzy­stać do przy­go­to­wa­nia do­mo­wego octu, do­sko­na­łego do za­kwa­sza­nia po­traw.
  2. Obie­rzyny z uprzed­nio umy­tych ja­błek, oraz umyte i drobno po­kro­jone owoce wło­żyć do słoja. 
  3. Za­lać prze­go­to­waną let­nią wodą z do­dat­kiem cu­kru (3 dag cu­kru na 1 l wody), tak aby przy­kryć cał­ko­wi­cie owoce.
  4. Ob­wią­zać słój czy­stym ka­wał­kiem płótna, lub po­dwój­nie zło­żoną gazą i po­zo­sta­wić w cie­płym miej­scu.
  5. Gdy ocet owo­cowy sfer­men­tuje (smak kwa­śny), prze­ce­dzić przez gazę, zlać do bu­te­lek i za­kor­ko­wać.
  6. Prze­cho­wy­wać w chłod­nym miej­scu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x