Oczyszczanie podrobów (odpadków jadalnych)
Oczyszczanie podrobów (odpadków jadalnych)
Oczyszczanie podrobów wymaga pewnej staranności. Niestaranne wykonanie tej czynności może spowodować powstanie zapachu i zniszczenie produktu.
- Po wypatroszeniu żołądek, serce, nerki, wątrobę z woreczkiem żółciowym odkłada się, a niejadalne wnętrzności odrzuca.
- Żołądek przecina się w cieniej części pomiędzy zgrubieniami i zdejmuje wewnętrzną, grubą, żółtą błonę wraz z zawartością.
- Nadmiar tłuszczu z jamy brzusznej usuwa się.
- Jeśli jelita są obrośnięte tłuszczem, należy go dokładnie zdjąć, namoczyć w zimnej wodzie, po czym stopić.
- Łapki zanurza się we wrzącej wodzie, odejmuje pazurki oraz ściąga skórę.
- Główkę również zanurza się we wrzącej wodzie, usuwa dziób, ściąga błonę z języka, usuwa oczy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]