Ogniste Raclette

Ogniste Raclette.

Raclette – to wprawdzie stary, znany od wieków przysmak – lecz odzyskuje teraz swą dawną popularność. To sztuka wyrafinowanego topienia sera i przyrządzania z niego potraw, spożywanych w miłej atmosferze. dawniej były to potrawy bardzo pożywne. Grubą porcję sera najpierw nawlekano na rożen, kierując go w stronę żaru lub płomienia. Topiące się ser zeskrobywano nożem na kromkę wiejskiego chleba lub ziemniaki w mundurkach – i w końcu tak spożywano. Dziś stosuje się bardziej wyrafinowane techniki topienia sera w warunkach domowych.

meksykanski-drink-sangrita
Tradycyjny meksykański drink – SANGRITA

Składniki:

  • 60 dag mięsa wieprzowego, 
  • sól, pieprz mielony, 
  • 1 łyżka soli przyprawowej, 
  • tłuszcz do pieczenia, 
  • 2 posiekane ząbki czosnku, 
  • 2­ drobno pokrojone strączki papryki, 
  • 2 posiekane cebule, 
  • 1 mały seler pokrojony w plasterki, 
  • 1 puszka fasoli, 
  • 2 łyżki pasty pomidorowej, 
  • 1 filiżanka sangrita picante, 
  • 1 filiżanka zagęszczonego sosu z pieczeni, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 2 łyżki octu owocowego, 
  • 1 łyżka majeranku, 
  • 1 łyżka tymianku, 
  • 40 dag sera raclette,
raclette-na-talerzu-z-ziemniakami
Raclette na talerzu, z ziemniakami.

Przygotowanie:


  1. Mięso wieprzowe wpierw pokroić w niewielkie plasterki, posolić, posypać pieprzem, i natrzeć solą przyprawową. 
  2. Rozgrzać tłuszcz na patelni, następnie dodać czosnek i pokrojone strączki pieprzu, po czym usmażyć wieprzowinę, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. 
  3. Przysmażyć warzywa na szklisto, dodać też fasolę, pastę pomidorową, sangritę i sos z pieczeni, wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
  4. Na koniec Ogniste Raclette” – wyłożyć wszystkie składniki na talerze i polać stopionym serem. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x