Ogórki konserwowane w słoju
Ogórki konserwowane w słoju.
Sezonowe prace w każdym domu, a konkretnie domowe przetwory. Najpopularniejsze to chociażby pomidory, papryka, czy ogórki konserwowane na przykład w słoju. Zapasy te powinny być oczywiście robione w każdym gospodarstwie. Pozwolą mianowicie na jedzenie warzyw, czy owoców w najlepszej możliwej formie.
wydajność: około 10 słoików z 5 kg ogórków drobnych
Wprowadzenie. Ogórek.
- Monastyrski – stara polska odmiana, średniopienna, wczesna. Owoce średniej wielkości, zielone z jaśniejszymi smugami, z tendencją do szybkiego żółknięcia.
- Polan F1 – heterozyjna odmiana polska, wczesna, bardzo plenna, wymaga też dobrego nawożenia i podlewania. Owoce kształtne, zielone, raczej nie żółkną.
- Smok F1 – cechy takie jak odmiana Polan.
- Boruta F1 – odmiana wczesna, plenna, tudzież o kształtnych owocach.
- Forum F1 – odmiana średniowczesna, owoce ciemnozielone raczej o średniej wielkości.
- Mieszko F1 – odmiana bardzo plenna, średniowczesna, konserwowa.
- Racibor F1 – odmiana bardzo plenna, owoce zaś ciemnozielone.
- Hela F1 – odmiana bardzo plenna, nadająca się na kwaszenie, odporna również na żółknięcie owoców.
Mikor – odmiana bardzo plenna. Wymaga dobrego stanowiska i codziennego zbioru. Owoce małe, kształtne, ciemnozielone.
- Wisconsin SMR-18 – odmiana średniowczesna, plenna, dodatkowo odporna na niektóre choroby. Owoce długie, także kształtne, ciemnozielone. Nadaje się również do kwaszenia.
- Delicius – odmiana średniowczesna, średnioplenna, jest owszem, bardzo smaczna. Owoce ciemnozielone, z jaśniejszymi smugami, o gładkiej skórce.
- Ikar F1 – odmiana wczesna, plenna, odporna też na choroby.
- Olimp F1 – odmiana wczesna, bardzo plenna, owoce ciemnozielone.
- Fryko F1.
- Kuba F1.
- Kometa F1.
Składniki:
zalewa – proporcja na jeden słoik:
- 3 łyżki octu 10%,
- 1 ½ łyżki cukru,
- 1 ½ łyżeczki soli,
- chrzan, marchew w plasterkach,
- listek laurowy, ziele angielskie,
- koper, czosnek,
- ¼ cebuli, gorczyca,
Przygotowanie:
- W litrowym słoiku z zakrętką „TWIST” układamy ciasno ogórki, dodajemy składniki zalewy.
- Zalać wodą do pełna i pozostawić na 24 godziny, następnie gotować przez 5 minut od chwili zagotowania, tak aby zmieniły kolor.
- Po wyjęciu dokręcić słoiki, wystudzić.
- Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu (spiżarnia lub piwnica).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]