Przetwory domowe

Ogórki konserwowane w słoju

Ogórki konserwowane w słoju.

Sezonowe prace w każdym domu, a konkretnie domowe przetwory. Najpopularniejsze to chociażby pomidory, papryka, czy ogórki konserwowane na przykład w słoju. Zapasy te powinny być oczywiście robione w każdym gospodarstwie. Pozwolą mianowicie na jedzenie warzyw, czy owoców w najlepszej możliwej formie.


wydajność: około 10 słoików z 5 kg ogórków drobnych


Wprowadzenie. Ogórek.


Odmiany nadające się do kwaszenia i konserwowania.


  • Monastyrski – stara polska odmiana, średniopienna, wczesna. Owoce średniej wielkości, zielone z jaśniejszymi smugami, z tendencją do szybkiego żółknięcia. 
  • Polan F1 – heterozyjna odmiana polska, wczesna, bardzo plenna, wymaga też dobrego nawożenia i podlewania. Owoce kształtne, zielone, raczej nie żółkną. 
  • Smok F1 – cechy takie jak odmiana Polan. 
  • Boruta F1 – odmiana wczesna, plenna, tudzież o kształtnych owocach. 
  • Forum F1 – odmiana średniowczesna, owoce ciemnozielone raczej o średniej wielkości. 
  • Mieszko F1 – odmiana bardzo plenna, średniowczesna, konserwowa. 
  • Racibor F1 – odmiana bardzo plenna, owoce zaś ciemnozielone. 
  • Hela F1 – odmiana bardzo plenna, nadająca się na kwaszenie, odporna również na żółknięcie owoców. 
Odmiany nadające się na korniszony.


Mikor – odmiana bardzo plenna. Wymaga dobrego stanowiska i codziennego zbioru. Owoce małe, kształtne, ciemnozielone. 

Odmiany sałatkowe i kwaszeniaki.


  • Wisconsin SMR-18 – odmiana średniowczesna, plenna, dodatkowo odporna na niektóre choroby.  Owoce długie, także kształtne, ciemnozielone. Nadaje się również do kwaszenia. 
  • Delicius – odmiana średniowczesna, średnioplenna, jest owszem, bardzo smaczna. Owoce ciemnozielone, z jaśniejszymi smugami, o gładkiej skórce. 
  • Ikar F1 – odmiana wczesna, plenna, odporna też na choroby. 
  • Olimp F1 – odmiana wczesna, bardzo plenna, owoce ciemnozielone. 
  • Fryko F1.
  • Kuba F1. 
  • Kometa F1. 

Składniki:

zalewa – proporcja na jeden słoik:

  • 3 łyżki octu 10%,
  • 1 ½ łyżki cukru,
  • 1 ½ łyżeczki soli,
  • chrzan, marchew w plasterkach,
  • listek laurowy, ziele angielskie,
  • koper, czosnek,
  • ¼ cebuli, gorczyca,

Przygotowanie:

  1. W litrowym słoiku z zakrętką „TWIST” układamy ciasno ogórki, dodajemy składniki zalewy.
  2. Zalać wodą do pełna i pozostawić na 24 godziny, następnie gotować przez 5 minut od chwili zagotowania, tak aby zmieniły kolor.
  3. Po wyjęciu dokręcić słoiki, wystudzić.
  4. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu (spiżarnia lub piwnica).

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x