PRZEPISYPrzetwory domowe

Ogórki konserwowe uwagi ogólne


Ogórki konserwowe – uwagi ogólne

ogorki-konserwowe-korniszony
Słoik korniszonów.
  1. Stężenie octu w ogórkach konserwowych jest mniejsze niż w korniszonach i dlatego muszą być one pasteryzowane.
  2. Należy wybrać ogórki niezbyt duże, zdrowe, świeże, nieprzejrzałe, i nie uszkodzone.
  3. Ogórki umyć, osączyć, ułożyć ciasno w słojach, przekładając przyprawami:
    1. koper,
    2. liście i korzeń chrzanu,
    3. majeranek,
    4. liście bobkowe,
    5. pieprz,
    6. ziele angielskie,
    7. gorczyca.
  4. Zalać gorącą zalewą przygotowaną w następujący sposób:
    1. na 1 szklankę octu 10% wziąć 5 szklanek wody,
    2. dodać około 1 ½ dkg białej soli (nie jodowanej),
    3. 2 ½ dkg cukru i zagotować.
  5. Ogórki konserwowe i zalewa powinny sięgać do 3 cm poniżej brzegów słoja.
  6. Brzegi słoi dokładnie wytrzeć czystą, wygotowaną ściereczką lub ręcznikiem papierowym, nałożyć pokrywki i zawekować.

Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.


 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x