Ogórki konserwowe uwagi ogólne
Ogórki konserwowe – uwagi ogólne
- Stężenie octu w ogórkach konserwowych jest mniejsze niż w korniszonach i dlatego muszą być one pasteryzowane.
- Należy wybrać ogórki niezbyt duże, zdrowe, świeże, nieprzejrzałe, i nie uszkodzone.
- Ogórki umyć, osączyć, ułożyć ciasno w słojach, przekładając przyprawami:
- koper,
- liście i korzeń chrzanu,
- majeranek,
- liście bobkowe,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- gorczyca.
- Zalać gorącą zalewą przygotowaną w następujący sposób:
- na 1 szklankę octu 10% wziąć 5 szklanek wody,
- dodać około 1 ½ dkg białej soli (nie jodowanej),
- 2 ½ dkg cukru i zagotować.
- Ogórki konserwowe i zalewa powinny sięgać do 3 cm poniżej brzegów słoja.
- Brzegi słoi dokładnie wytrzeć czystą, wygotowaną ściereczką lub ręcznikiem papierowym, nałożyć pokrywki i zawekować.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]