Ogórki konserwowe Broni

Ogórki konserwowe Broni

Roczna porcja domowych ogórków konserwowych, zwykle wystarczająca na sezon zimowy, to przy małej rodzinie od 15 – 20 litrowych słoików. Przepis bardzo krótki, treściwy, ale ogórki baardzo smaczne! 🙂


Wydajność: 10 kg ogórków = 16 litrowych słoików


Wprowadzenie tematu: Ogórek.



Odmiany nadające się do kwaszenia i konserwowania.


  • Monastyrski – stara polska odmiana, średniopienna, wczesna. Owoce średniej wielkości, zielone z jaśniejszymi smugami, z tendencją do szybkiego żółknięcia. 
  • Polan F1 – heterozyjna odmiana polska, wczesna, bardzo plenna, wymaga dobrego nawożenia i podlewania. Owoce kształtne, zielone, nie żółkną. 
  • Smok F1 – Odmiana podobna do odmiany Polan. 
  • Boruta F1 – odmiana wczesna, plenna o kształtnych owocach. 
  • Forum F1 – odmiana średniowczesna, owoce ciemnozielone o średniej wielkości. 
  • Mieszko F1 – odmiana bardzo plenna, średniowczesna, konserwowa. 
  • Racibor F1 – odmiana bardzo plenna, owoce ciemnozielone. 
  • Hela F1 – odmiana bardzo plenna, nadająca się na kwaszenie, odporna na żółknięcie owoców. 
Odmiany nadające się na korniszony.


Mikor – odmiana bardzo plenna. Wymaga jednak dobrego stanowiska i codziennego zbioru. Owoce małe, kształtne, ciemnozielone. 

Odmiany sałatkowe i kwaszeniaki.


  • Wisconsin SMR-18 – odmiana średniowczesna, plenna, odporna na niektóre choroby.  Owoce długie, kształtne, ciemnozielone. Nadaje się również do kwaszenia. 
  • Delicius – odmiana średniowczesna, średnioplenna, bardzo smaczna. Owoce ciemnozielone, z jaśniejszymi smugami, o gładkiej skórce. 
  • Ikar F1 – odmiana wczesna, plenna, odporna na choroby. 
  • Olimp F1 – odmiana wczesna, bardzo plenna, owoce ciemnozielone. 
  • Fryko F1.
  • Kuba F1. 
  • Kometa F1. 

Składniki:

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka cukru (niepełna),
  • sól (do smaku), 

Przyprawy:

Przygotowanie:

  1. Wpierw ogórki włożyć do słoików,
  2. Potem dodać przyprawy,
  3. Posolić do smaku,
  4. Na koniec zalać zalewą.
  5. Ogórki konserwowe Broni pasteryzować przez około 5 minut.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x