Ozór w szarym sosie wołowy

Ozór Wołowy w Szarym Sosie


Składniki:

  • 1 ozór wołowy,
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 1 liść bobkowy,
  • 3 – 4 ziarna pieprzu i angielskiego ziela,

szary sos:

  • 2 dag migdałów,
  • cukier (2 – 3 łyżki karmelu),
  • cytryna,
  • kwasek cytrynowy lub ocet,
  • 4 dag masła,
  • 3 dag mąki,
  • 2 ½ dag rodzynków,
  • 1 kieliszek czerwonego wina,

Przygotowanie:

  1. Ozór wyszorować szczoteczką, dokładnie opłukać w wodzie, najpierw wyciąć gruczoły ślinowe, które znajdują się z obu stron jego nasady, zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości około 4 godzin.
  2. Gdy ozór jest na dogotowaniu, wyjąć, następnie włożyć do zimnej wody i nieco ostudzić.
  3. Zdjąć skórę, ponownie włożyć do wywaru, później dodać oczyszczone, opłukane warzywa, przyprawy, sól i dogotować.
  4. Przyrządzić sos: łyżeczkę cukru zrumienić na karmel na patelni, wlać 3 – 4 łyżki wody, zagotować, wreszcie otrzymany karmel zlać z patelni do kubka.
  5. Masło stopić, dodać zrumienioną mąkę, zmieszać, rozprowadzić ¼ l zimnego wywaru z gotowania ozora.
  6. Rozrzedzić wywarem do odpowiedniej gęstości, dodać 2 – 3 łyżki karmelu i, jeśli potrzeba, cukier, przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem, włożyć obrane, posiekane migdały i opłukane rodzynki, osolić.
  7. Przed wydaniem natomiast wlać do sosu wino.
  8. Smak sosu powinien bowiem być słodkawo-kwaskowy.
  9. Ugotowany ozór pokroić też nieco skośnie w poprzek długości na cienkie, szerokie plastry, które w kolejności krajania ułożyć na okrągłym półmisku.
  10. Zalać sosem.
  11. Podawać z ziemniakami.
  12. Zamiast w szarym sosie można podać ozór z ziemniakami z wody, z chrzanem i sosem musztardowym, korniszonowym itp.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x