Mięso - potrawyPRZEPISYPrzystawkiSosy

Ozór wołowy zapiekany w sosie chrzanowym lub beszamelowym

Ozór Wołowy Zapiekany

w sosie chrzanowym lub beszamelowym.


Składniki:

  • 1 ozór wołowy,
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 5 dag cebuli,
  • sól,
  • 1 liść bobkowego,
  • po 2 – 3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
  • ½ l sosu chrzanowego lub beszamelowego,

Przygotowanie:

  1. Ozór ugotować, obciągnąć ze skóry i pokroić według przepisu „Ozór w szarym sosie”.
  2. Przyrządzić również sos chrzanowy.
  3. Ozór pokrojony w skośne, cienkie plastry, następnie ułożyć na półmisku do zapiekania, pokryć gęstym sosem chrzanowym, wstawić do gorącego piekarnika na 15 – 20 minut.
  4. Wyjąć, posypać również siekaną zieleniną pietruszką.
  5. Podawać też z ziemniakami z wody  lub ziemniaki purée i ogórkiem kiszonym
  6. Można podawać z sosami: chrzanowym, pomidorowym, myśliwskim, czy prowansalskim. 
  7. W ten sposób zapieka się również ozór wołowy zapiekany w sosie beszamelowym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x