Ozorki cielęce gotowane

Ozorki Cielęce Gotowane ♨


Składniki:

  • 60 dag ozorków,
  • 15 dag włoszczyzny bez kapusty,
  • 1 listek bobkowy,
  • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Ozorki wyszorować szczoteczką, dokładnie opłukać i wyciąć z nich gruczoły ślinowe znajdujące się po obu stronach przy nasadzie.
  2. Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w grube paski.
  3. Ozorki zalać wrzącą wodą, zagotować, włożyć włoszczyznę, dodać przyprawy, posolić, gotować do miękkości pod przykryciem.
  4. Gdy ozorki są miękkie przełożyć do zimnej wody, aby trochę ostygły.
  5. Obrane ze „skórki” ozorki zagotować ponownie w wywarze, wyjąć i pokroić każdy w 3 – 4 plastry.
  6. Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać jarzynami z wywaru.
  7. Ozorki cielęce gotowane podawać z ziemniakami z wody i z ostrym sosem chrzanowym, korniszonowym itp.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x