Mięso - potrawyPRZEPISY

Ozorki cielęce w różnych sosach

Ozorki Cielęce w Różnych Sosach


Jak przygotować ozorki cielęce? J­ak je przyrządzić? Jak podać? Dokładny, choć krótki i prosty przepis na pyszne danie.

 


Składniki:

  • ¾ kg ozorków cielęcych,
  • 15 dag włoszczyzny,
  • 5 dag cebuli,
  • liść laurowy, ziele angielskie,
  • sól,
  • sos do wyboru,

 


Przygotowanie:

  1. Ozorki wyszorować pod bieżącą wodą, wyciąć ślinianki (z boku u nasady ozorka), opłukać, zalać wrzącą wodą i na wpół ugotować.
  2. Włoszczyznę opłukać, oczyścić, włożyć wraz z przyprawami do ozorków, dodać soli i gotować.
  3. Gdy mięso jest na dogotowaniu, wyjąć je, włożyć do zimnej wody, a gdy nieco przestygnie, ściągnąć z ozorków grubą wierzchnią warstwę.
  4. Ozorki włożyć z powrotem do wywaru i dogotować (bardzo miękko).
  5. Miękkie ozorki odcedzić, pokroić na 2 – 3 części wzdłuż (zależnie od wielkości).
  6. Podawać oblane gęstym sosem pomidorowym, chrzanowym, koperkowym, musztardowym przyrządzonym na rosole z ozorków, z ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x