Mięso - potrawyObiadPRZEPISYPrzystawkiŚwiąteczne i karnawałowe

Ozorki w galarecie

Ozorki w galarecie

cielęce lub wołowe. 


Składniki:

  • 2 – 3 ozorki,

wywar:

  • ¾ kg nóżek cielęcych i kruchych kości stawowych,
  • 15 dag warzyw (marchew, seler, pietruszka, cebula),
  • liście laurowe,
  • pieprz,

galareta:

  • ¾ l wywary,
  • 2 – 3 białka,
  • 1 łyżka octu,
  • sól,

przybranie:

  • 2 jaja ( ugotowane na twardo),
  • 1 pomidor,
  • 5 dag groszku zielonego,

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone nóżki cielęce i kości wpierw opłukać, przerąbać, zalać zimną wodą, dodać warzywa, przyprawy, gotować 2 godziny. 
  2. Ozorki wyszorować, wyciąć gruczoły ślinowe, opłukać, później włożyć do wrzącego wywaru, osolić, gotować do miękkości. 
  3. Ozorki wyjąć z wywaru, następnie obrać ze skóry. 
  4. Włożyć ponownie do wywaru, zagotować, ostudzić, po czym na koniec wyjąć.
  5. Pokrajać w skośne plastry, ułożyć na okrągłym półmisku, nadając przy tym kształt całego ozorka. 
  6. Przybrać talarkami jajka, pomidorów, zielonym groszkiem. 
  7. Ozdobić też gotowaną marchewką i natką pietruszki. 
  8. Zalać dwukrotnie sklarowaną galaretą.
  9. Podawać z zimnym, ostrym sosem lub też z chrzanem. 

Bardzo smaczne są również ozorki peklowane, gotowane i zastudzane w galarecie. 


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x