Ozorki w galarecie
Ozorki w galarecie
cielęce lub wołowe.
Składniki:
- 2 – 3 ozorki,
wywar:
- ¾ kg nóżek cielęcych i kruchych kości stawowych,
- 15 dag warzyw (marchew, seler, pietruszka, cebula),
- liście laurowe,
- pieprz,
galareta:
- ¾ l wywary,
- 2 – 3 białka,
- 1 łyżka octu,
- sól,
przybranie:
- 2 jaja ( ugotowane na twardo),
- 1 pomidor,
- 5 dag groszku zielonego,
Przygotowanie:
- Oczyszczone nóżki cielęce i kości wpierw opłukać, przerąbać, zalać zimną wodą, dodać warzywa, przyprawy, gotować 2 godziny.
- Ozorki wyszorować, wyciąć gruczoły ślinowe, opłukać, później włożyć do wrzącego wywaru, osolić, gotować do miękkości.
- Ozorki wyjąć z wywaru, następnie obrać ze skóry.
- Włożyć ponownie do wywaru, zagotować, ostudzić, po czym na koniec wyjąć.
- Pokrajać w skośne plastry, ułożyć na okrągłym półmisku, nadając przy tym kształt całego ozorka.
- Przybrać talarkami jajka, pomidorów, zielonym groszkiem.
- Ozdobić też gotowaną marchewką i natką pietruszki.
- Zalać dwukrotnie sklarowaną galaretą.
- Podawać z zimnym, ostrym sosem lub też z chrzanem.
Bardzo smaczne są również ozorki peklowane, gotowane i zastudzane w galarecie.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]