Desery i napojePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Pączki angielskie (oponki)

Pączki angielskie (oponki).

Tłu­sty Czwar­tek rów­nież bez pącz­ków? W po­dobny spo­sób kar­na­wa­łowa im­preza? Nie, na pewno warto się tym za­jąć i po­świę­cić tro­chę czasu, aby je wy­ko­nać. Bądź co bądź, nie po­trzeba go po­świę­cać aż tak dużo!


Czas wykonania: 40 min.

Skład­niki:

  • 1 jajo całe,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki gę­stej śmie­tany,
  • ½ kostki mar­ga­ryny,
  • ½­ kg sera bia­łego,
  • ½ kg mąki,
  • 1 dag droż­dży,
  • 1 ły­żeczka pła­ska proszku do pie­cze­nia,
  • 2 łyżki cu­kru—pu­dru,
  • sma­lec lub olej do sma­że­nia (jak na pączki)

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Mar­ga­rynę wpierw roz­to­pić, zo­sta­wić do ostu­dze­nia.
  2. Na­stęp­nie ser zmie­lić.
  3. Z po­da­nych skład­ni­ków póź­niej za­gnieść cia­sto, do­da­jąc chłodną mar­ga­rynę.
  4. Po­zo­sta­wić na 15 mi­nut, na­stęp­nie wy­wał­ko­wać na gru­bość ok. 10 mm, wy­kra­wać krążki z dziurką.
  5. Pączki angielskie sma­żyć jak zwykłe pączki.

pączki-oponki-panorama-na-bialym-tle


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x