Pączki angielskie (oponki)

Pączki angielskie (oponki)

Tłusty Czwartek również bez pączków? W podobny sposób karnawałowa impreza? Nie, na pewno warto się tym zająć i poświęcić trochę czasu, aby je wykonać. Bądź co bądź, nie potrzeba go poświęcać aż tak dużo!


Czas wykonania: 40 min.

Składniki:

  • 1 jajo całe,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • ½ kostki margaryny,
  • ½­ kg sera białego,
  • ½ kg mąki,
  • 1 dag drożdży,
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru—pudru,
  • smalec lub olej do smażenia (jak na pączki)

Przygotowanie:

  1. Margarynę wpierw roztopić, zostawić do ostudzenia.
  2. Następnie ser zmielić.
  3. Z podanych składników później zagnieść ciasto, dodając chłodną margarynę.
  4. Pozostawić na 15 minut, następnie wywałkować na grubość ok. 10 mm, wykrawać krążki z dziurką.
  5. Pączki angielskie smażyć jak pączki.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x