Pączki babuni

Pączki Babuni


Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • ½ l mleka,
  • 10 dag drożdży,
  • 20 dag cukru,
  • ¼ kg masła,
  • 20 żółtek,
  • 1 kieliszek rumu,
  • wanilia,

pączki
Pączki

Przygotowanie:


  1. 15 dag mąki zalać wrzącym mlekiem, wymieszać
    – po przestudzeniu dodać utarte z cukrem drożdże i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, masło sklarować.
  3. Resztę mąki, żółtka, masło, wanilię, rum wymieszać z „wyrośniętym” zaczynem, bardzo starannie wyrobić (musi „odchodzić” od dłoni).
  4. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
  5. Formować małe “pączki babuni” z wisienką w środku, poczekać aż ponownie wyrosną, smażyć w płaski rondlu na smalcu.
  6. Wystudzone polukrować.
    (łatwiejsze: cukier puder z odrobiną wrzątku wymieszać i utrzeć).

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x