Pączki ii
Pączki
karnawałowe, czy też pieczone z okazji Tłustego Czwartku pączki, napełnione marmoladą z różą, są tradycyjnie smażone w naszym kraju. Spróbuj sama upiec, niech rodzina i znajomi spróbują prawdziwej, nietaśmowej produkcji…
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 12 dag drożdży,
- 15 żółtek,
- ½ l mleka,
- 15 – 20 dag cukru,
- 20 dag masła,
- 1 kieliszek spirytusu,
- ⅓ laski wanilii,
- sól,
- kieliszek rumu,
- 3 – 4 gorzkie migdały lub olejek migdałowy,
- 40 dag marmolady lub osączonych konfitur,
- 1 – 1 ½ kg smalcu lub oleju do smażenia,
- 10 -15 dag cukru – pudru do posypania,
- wanilia,
Przygotowanie:
- Przyrządzić pączki według przepisu „Pączki I”,
- Zamiast marmoladą pączki ii nadziewać nadzieniem przyrządzonym z 15 dag zmielonych orzechów włoskich, zmieszanych z 25 dag ucieranej rozgrzanej róży cukrowej.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]