PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Pączki ii

Pączki ii

karnawałowe, czy też pieczone z okazji Tłustego Czwartku pączki, napełnione marmoladą z różą, są tradycyjnie smażone w naszym kraju. Spróbuj sama upiec, niech rodzina i znajomi spróbują prawdziwej, nietaśmowej produkcji…


 

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 12 dag drożdży,
  • 15 żółtek,
  • ½ l mleka,
  • 15 – 20 dag cukru,
  • 20 dag masła,
  • 1 kieliszek spirytusu,
  • ⅓ laski wanilii,
  • sól,
  • kieliszek rumu,
  • 3 – 4 gorzkie migdały lub olejek migdałowy,
  • 40 dag marmolady lub osączonych konfitur,
  • 1 – 1 ½ kg smalcu lub oleju do smażenia,
  • 10 -15 dag cukru – pudru do posypania,
  • wanilia,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić pączki według przepisu „Pączki I”,
  2. Zamiast marmoladą pączki ii nadziewać nadzieniem przyrządzonym z 15 dag zmielonych orzechów włoskich, zmieszanych z 25 dag ucieranej rozgrzanej róży cukrowej.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x