Pączki karnawałowe

Pączki karnawałowe


Karnawał i Tłusty Czwartek to okazja do przyrządzenie pysznych domowych pączków. Jak zrobić tradycyjne, wspaniale wyrośnięte i wypieczone pączki? Trzeba się zdecydować. I zrobić!

Porcja na 30—32 pączki

Składniki:

  • ½ kg mąki,
  • 3 dag drożdży,
  • 6 żółtek,
  • 6 ÷ 7 łyżek cukru,
  • 6­ łyżek masła (ok. 10 dag),
  • 2 łyżki rumu lub spirytusu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • starta skórka z cytryny,
  • nadzienie: konfitura wiśniowa,

  • 1 kg smalcu do pieczenia,

  • cukier puder do posypania lub lukier,

Przygotowanie:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy z ciepłym mlekiem (gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości śmietany).
  2. Gdy drożdże podrosną, dodać mąkę, utarte z cukrem żółtka, stopione masło, sól, dodać alkohol.
  3. Wyrobić ręką gładkie ciasto drożdżowe.
  4. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  5. Wyrośnięte ciasto (gdy podwoi swoją objętość) przenieść na stolnicę,
    1. nabierać małą porcję ciasta (wielkości 2 orzechów)
    2. zrobić na dłoni okrągły placuszek,
    3. nakładać na środek konfitury,
    4. zakleić i uformować okrągłe pączki.
  6. Układać na ściereczce.
  7. Gdy podrosną, smażyć na rozgrzanym smalcu.
  8. Najpierw pod przykryciem, a po odwróceniu pączków – bez przykrycia.
  9. Pączki karnawałowe wyłożyć na papierowy ręcznik lub na bibułę, osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  10. Ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x